В «Укрспирті» при Юрі Єнакіївському примудрились заплатити 600 мільйонів за кредит у розмірі 54 млн грн
09.07.2014   //  

Керівництво «Укрспирту» часів Віктора Януковича допустило необґрунтованих витрат на 680 млн грн. Про це пише Ольга Рогоза у «Дзеркалі тижня. Україна».

«Гігантські невиробничі витрати є фінансовим підтвердженням ефективності створеного підприємства. Інша річ, хто стояв біля керма і як використовував ефективність централізованої системи», – йдеться у статті.

Ось конкретний приклад, почутий автором від заступника директора ДП «Укрспирт» Віктора Панкова.

«Ми підняли документи й виявили, що тільки 600 млн грн було витрачено на сюрвейєрські послуги. Тобто обслуговування 54 млн кредиту в банку коштувало «Укрспирту» 600 млн грн. За ці гроші довірені особи банку стежили за станом заставного майна й щомісяця виїжджали у відрядження на його перевірку. Я це кажу до того, що коли не красти, то можна показувати прибуток удесятеро більший. Потенціал «Укрспирту» — 800 млн грн прибутку на рік. Це думка фахівців. Питання лише в людському факторі, у чесності керівника. Саме тому ми хочемо провести незалежне дослідження стану й фінансово-економічних можливостей «Укрспирту», з якого більше не виводитимуться гроші на незрозумілі фірми», – сказав Панков, не розкривши назву банку, у якому «Укрспирт» отримав кредит.

При цьому очікуваний прибуток «Укрспирту» у 2014 р. становить 34 млн грн. У березні 2014 р. «Укрспирт» заплатив 18,4 млн грн податків, що на 34,3% більше, ніж у березні 2013 р. Аналогічний фіскальний приріст зафіксовано у квітні й травні. Експортні поставки з початку року збільшилися на 92% до 440 тис дал.

Нагадаємо, попередній генеральний директор «Укрспирту» Олександр Харт оголошений в розшук. Куратором держпідприємства у останні роки вважався народний депутат від Партії регіонів Юрій Іванющенко.

За словами першого заступника голови Державної фіскальної служби України Володимира Хоменка, збиток держбюджету в 2013 році від продажів «лівого» спирту за приводу не доотримання акцизного податку та ПДВ становили 3-5 мільярди гривень.