Курченко тепер заробляє на бензині для Криму, який там «чомусь» не хоче дешевшати
08.07.2014   //  

Нова російська фірма біглого бізнесмена Сергія Курченко заробляє на поставка бензину в окупований росіянами Крим, пише Євген Головатюк у «ЛІГАБізнесІнформ».

Нова компанія Курченка називається ТОВ Торговый дом «Нефтегаз». За усталеною для  Курченка практикою ще від часів ведення бізнесу в Україні засновником та директором його фірми є невідомі для ринку та Google люди. Фірма офіційно прописана за адресою масової реєстрації. Однак реальний офіс «Нефтегаза» знаходиться в одному з найпрестижніших центрів Москви – «Набережная Тауер» на Пресненській набережній (оренда офіса коштує $1100 за квадратний метр на рік). У цьому ж будинку займають офіси VTBCapital, представництва BASF та OracleCorporations.

На українські масштаби бізнесу – до 30% всього імпорту бензину країни – Курченко поки що не вийшов. За даними джерела, «Нефтегаз» з травня продав лише 20 тис тонн. Паливо поставляється у тому числі в Крим, де Курченко останнім часом нібито придбав низку автозаправок.

«Нефтегаз» закуповує нафтопродукти у нафтопереробного заводу, що належить російській «Башнефти» (так звана Уфімська група НПЗ). Крімтого, Курченко продає невеликі партії білоруського дизельного палива на внутрішньому ринку Росії.

«З цих НПЗ було вигідно возити нафтопродукти в Україну ще до їх подорожчання, – говорить заступник директора НТЦ Психея Геннадій Рябцев. – Враховуючи, що в Криму зараз дизельне паливо коштує дорожче, ніж в Ростовській області, економічна доцільність в цьому є. Навіть без пільг».

Нагадаємо, ціна на бензин у Росії загалом нижча від української. Однак після анексії Криму ціни на бензин у цьому регіоні не впали до середньоросійського рівня.

За даними РИА Новости, у квітні бензин в Криму коштував до 50 руб/літр, тоді як по Росії – 31 руб. Після зустрічі Федеральної антимонопольної служби з нафтотрейдерами кримські ціни вдалось знизити до 38 руб. Керівник ФАС при цьому побіцяв президенту РФ Володимиру Путіну, що остаточно ціни нібито знизять впродовж кількох місяців, «щоб жителі Криму просто відчули, що тут є, звичайно, певні економічні переваги, тому що на цьому-то ринку це обов’язково має бути».

Нагадаємо, українські правоохоронці у квітні оголосили Сергія Курченка у розшук.