Нова влада влаштувала розгул корупції у закупівлях сміливіше, ніж Тендерна палата, – Марусов
07.07.2014   //  
Голова правління «Transparency International Україна» Андрій Марусов

Голова правління «Transparency International Україна» Андрій Марусов

Нинішні видавці «Вісника державних закупівель» вирішили збагатитись за рахунок замовників тендерів і перекласти корупційний тягар на учасників торгів з більшою сміливістю, ніж це дозволяли собі організатори сумнозвісної Тендерної палати України у середині 2000-х років. Про це «ЛІГАБізнесІнформ» розповів голова правління «Transparency International Україна» Андрій Марусов.

«Ударом під дих стало впровадження держпідприємством «Зовнішторгвидав України», яке адмініструє веб-портал tender.me.gov.ua, фактичного введення плати за публікацію тендерної інформації для всіх організаторів тендерів. І це при тому, що закон про держзакупівлі гарантує безкоштовність як оприлюднення цієї інформації, так і доступу до неї», – каже Марусов.

Останні шість років всі замовники через свій «електронний кабінет» на веб-порталі безплатно надсилали конкурсну документацію для опублікування у «ВДЗ». Однак зараз це змінилось.

«Керівник цього підприємства Олександр Кулак використовував хитрощі, порівнянні з корупційною логікою авторів Тендерної палати. Мовляв, у замовників залишається старий безкоштовний варіант, от тільки Зовнішторгвидав публікуватиме документи лише після отримання їх паперової копії! Іншими словами, жоден замовник не може бути впевнений, що його інформація буде опублікована відповідно до вимог закону. Навіть творці Тендерної палати України не наважувались так прямолінійно збагачуватися за рахунок замовників і перекладали корупційний тягар на учасників торгів», – вважає Марусов.

Зовнішторгвидавобгрунтовує своє рішеннявідсутністю коштів, необхідністю «електронізації» держзакупівель івведенняцифрового підпису.

«Це слабкі аргументи. У кризовому 2008 році міністр економіки Богдан Данилишин знайшов бюджетні гроші для запуску веб-порталу. Світовий досвід доводить, що цифровий підпис при опублікуванні тендерної інформації лише ускладнює тендерні процеси. До того ж, з 6 листопада цього року вона буде необов’язкова при електронному документообігу. Навіщо тоді витрачати сотні тисяч бюджетних гривень?!», – аргументує Марусов.

За даними експерта, багато замовників «не соромлячись у виразах» зараз звинувачують у корупції та порушенні тендерного закону директора «Зовнішторгвидава» Олександр Кулака та міністра економічного розвитку Павла Шеремету.

Наразі «Зовнішторгвидав» відклав вступ нового порядку у дію до 20 липня.

Нагадаємо, Андрій Марусов є автором низки публікацій у «Дзеркалі тижня», у яких було викрито Тендерну палату України та її організаторів.