Каськів позичив рідній фірмі 165 мільйонів державних гривень під незабезпечену заставу
07.07.2014   //  

У 2012-2013 рр. ДП «Державна інвестиційна компанія» (підконтрольна Держагентству з інвестицій та управління нацпроектами) позичила ТОВ «Боржава резорт» 165 млн. грн. під 3,75% річних. Про це стало відомо із рішення суду, де держпідприємство намагалось скасувати кредитний договір.

Обґрунтовуючи позов, ДП «Державна інвестиційна компанія» вказувало, що договір суперечить інтересам держави, окрім того він «фактично не має реального забезпечення» через заставу. Заставою позики стали «майнові права за договором поставки», які суд у своєму рішенні не розшифрував.

Ідентичний судовий позов ДП «Державна інвестиційна компанія» подало на ТОВ «Торговий дім «Борисфен» (національний проект «Якісна вода»), намагаючись розірвати кредитну угоду на суму в 94 млн. грн. Обидва суди держпідприємство програло, оскільки з умовами застави і кредитною ставкою воно було ознайомлене під час підписання угод.

Нагадаємо, що ТОВ «Боржава резорт» було обрано переможцем національного проекту «Олімпійська надія-2012». Згідно із журналістськими розслідуваннями перед конкурсом ця фірма належала Олександру Матковському – двоюрідному брату екс-голови Держінвестпроекту Владислава Каськіва. Тоді ж виявилось, що комерційні структури, записані на найближче оточення Каськіва, скупили в місці майбутнього олімпійського будівництва сотні гектари земель.

Яку кількість грошей ДП «Державна інвестиційна компанія» роздало у вигляді позичок під незабезпечену заставу дослідити не вдалось, оскільки держпідприємство виплачувало їх із свого статутного фонду, а відтак не звітувалось про них в публічному просторі. На сайті Держінвестпроекту зафіксовано лише, що в 2013 році відомство роздало кредитів на суму в 558 млн. грн..

Про деталі можна прочитати в статті «Невидимі мільйони Каськіва».