СБУ стягнула 700 тисяч з будівельників житла для силовиків
30.06.2014   //  

Суд стягнув з ТОВ «Будова-Центр-1» на користь Служби безпеки України 723 тис грн. боргу. Про це свідчить постанова Вищого господарського суду від 23 червня.

Суд визнав, що фірма не здійснила компенсацію витрат на оплату оренди земельної ділянки площею 0,82 га у провулку Лабораторному, 6 на суму 621 тис грн. та на розроблення технічної документації в сумі 102 тис грн.

У 2003 році фірма «Будова-Центр-1» стала інвестором при реконструкції гуртожитку Національної академії СБУ під житловий комплекс площею квартир 24 тис кв м. Фірма погодилася вкласти у це будівництво 77 млн грн. і отримати 50% житла. Ділянку, на якій велося будівництво, академія орендує з 2002 року.

Спір у цій справі виник через те, що фірма, за твердженням СБУ, порушуючи умови договору, не сплатила за оренду у 2012-2013 роках та не компенсувала витрати на розроблення технічної документації.

ТОВ «Будова-Центр-1» проти цих вимог заперечувала, вказуючи, що об’єкт був введений в експлуатацію у 2008 році, відповідно витрати на оренду ділянки не можуть бути включеними до витрат, понесених в процесі будівництва.

Про те суд ці заперечення фірми визнав необґрунтованими, оскільки матеріалами справи не підтверджується виконання «Будовою-Центр-1» зобов’язань з будівництва житлового комплексу у пров. Лабораторному, 6 у повному обсязі.

Зокрема, Інспекція державного архітектурно-будівельного контролю у м. Києві видала дозвіл на виконання будівельних робіт лише у листопаді 2008 року.

Крім того, розроблення технічної документації із землеустрою по встановленню зовнішніх меж ділянки та по складанню документів, що посвідчують право користування ділянкою відбулося у 2012 році.

Засновниками київського ТОВ «Будова-Центр-1» є Володимир Підгірняк, Квітана Підгірняк і Неліна Прудка.

На сайті фірми вказується, що ТОВ «Будова-Центр-1» виконує обов’язки головного проектувальника «Всеукраїнського центру захисту матері та дитини» – «Дитяча лікарня майбутнього» і представляє сторону України у даному проекті. Генеральним проектувальником лікарні була обрана британська компанія Building Design Partnership Structure (BDP).