Фірма другий раз намагається покрити свої податкові борги за рахунок майна «Енергоатома»
27.06.2014   //  

Суд не задовольнив позов «Енергоатома», у якому держпідприємство просить виключити з реєстру майна, забраного у ТОВ «ВГЦ «Піраміда» за податкові борги, статор необмотаний турбогенератора ТВ-800-2УЗ. Про це свідчить постанова Окружного адміністративного суду міста Києва від 30 травня.

«Енергоатом» стверджує, що з 2010 року є законним власником цього статора (заводський №17224). Але те ж саме заявляє і ТОВ «ВГЦ «Піраміда», у якої податківці забрали цей статор за борги.

На початку лютого цього року податкова інспекція Личаківського району Львова включила статор до акта опису майна на підставі відомостей, наданих ВГЦ «Піраміда». Суд вважає, що дії податківців щодо погашення податкового боргу повністю узгоджуються з нормами Податкового кодексу, адже вони не є відповідальними за достовірність даних, наданих боржником.

Як на підтвердження того, що статор належить держустанові, «Енергоатом» посилався, зокрема, на рішення суду по справі щодо стягнення боргу на користь ПАТ «Укратоменергобуд». З матеріалів цієї справи вбачається, що «Укратоменергобуд» купив вказаний статор у ВГЦ «Піраміда» для «Енергоатома».

Але, як зазначив Окружний амінсуд Києва, адміністративні суди не повинні сприймати як обов’язкові висновки щодо фактичних обставин справи, наведені у інших судових рішеннях.

Окружний амінсуд Києва вказав, що судовими рішеннями по інших справах не визнавалося право власності «Енергоатома» на статор, суди не встановлювали обставин передачі фірмою статора та виникнення права власності на нього.

Таким чином, з огляду на відсутність беззаперечних доказів права власності «Енергоатома» на статор і заперечення ВГЦ «Піраміда», суд відмовився виключити його з акту опису майна.

Разом з тим суд додав, що «Енергоатом» має право пред’явити позов про визнання його права власності на статор, який знаходиться у справному стані і вартість якого становить 48,67 млн грн.

Зауважимо, що податківці у 2012 році вже описували статор за борги фірми «Піраміда», але «Енергоатому» перший раз вдалося відстояти своє право на майно в суді.

Нагадаємо, у 2009 році «Енергоатом» найняв ТОВ «ВГЦ «Піраміда» провести капітальний ремонт п’яти роторів турбогенераторів, однак досі не дочекався жодного відремонтованого ротора. Хоча фірма отримала на роботи 243,29 млн грн. авансу.

Засновниками львівського ТОВ «Виробничо-господарський центр «Піраміда» є компанія «Тотал Матеріель Репараціон Апс» (Данія, 51%), львів’яни Сергій Мєльніков і Сергій Корман (по 24,485%) і ЗАТ «КУА «Карпати-Інвест» (0,03%).

Як повідомляли «Наші Гроші. Львів», ЗАТ «КУА «Карпати-Інвест» протягом останніх кількох років викупила приміщення на площі Ринок у Львові. Ця компанія управляє активами цілого ряду підприємств, серед яких декілька кіпрських компаній, а також «Арія моторс», офіційний дилер Honda у Львові, «Алекс Со», офіційний дилер Volkswagen та ЗАТ «Наш край груп», власник мережі супермаркетів «Наш Край».