Залізниця позичила 130 мільйонів у Тігіпка з Хмельницьким
25.06.2014   //  

ДТГО «Львівська залізниця» 18 червня за результатами тендеру уклала низку угод на отримання кредитів на загальну суму 130 млн грн. Про це повідомляється у «Віснику державних закупівель».

Позики беруть на 12 місяців для поповнення обігових коштів.

У ПАТ «Таскомбанк» народного депутата Сергія Тігіпка, який донедавна входив у фракцію «Партії регіонів», залізниця позичила 30 млн грн. під 22,50%.

ПАТ «Акціонерний банк «Експрес-Банк» надасть 100 млн грн. під 19,99%.

До 2007 року «Експрес-Банк» самій належав «Укрзалізниці», а потім його основним власником (79%) стала запорізька компанія «Експресінвест», яку контролює нардеп від Партії регіонів Василь Хмельницький. Офіційно «Експресінвест» належить швейцарському Акціонерному товариству «Експрес Бетайлігунген АГ» («ExpressBeteiligungenAG»), власниками якого, за інформацією НБУ, є швейцарські юристи Фабіо Делько (FabioDelco) та Андреас Баумгартнер (AndresBaumgartner).

Нагадаємо, на початку червня в інтерв’ю  перший замголови «Укрзалізниці» Максим Бланк розповів, що залізницю будуть переводити на обслуговування в «Ощадбанк». Упродовж багатьох років залізниця користувалася послугами саме «Експрес-Банку», в тому числі там знаходилися зарплатні проекти, які тепер теж переведуть в «Ощадбанк». За словами Бланка, наразі доля держави в «Експресі» розмита до 8%.

Окрім цих двох банків на участь у тендері більше ніхто не подавався.

Кілька тижнів тому у цих же банків «Придніпровська залізниця» взяла кредитів на загальну суму 135 млн грн.