Міноборони повернуло будівлю у столиці, яку відібрали рідні структури екс-керівника «Укрвійськбуду»
16.06.2014   //  

Суд повернув Міноборони нежилі приміщення загальною площею 1047,8 квм, які розташовані у Києві по вул. Мельникова, 81-Б. Про це свідчить постанова Вищого господарського суду від 4 червня.

Ці приміщення вибули з державної власності незаконно у ході банкрутства ДП «Укрконверс».

Справа про банкрутство цього підприємства була порушена у червні 2005 року за заявою його керівника. Вже у грудні того ж року була затверджена мирова угода між держпідприємством і комітетом кредиторів, а провадження у справі припинено.

За умовами цієї мирової угоди ТОВ «Нафта-Трейд» зобов’язалося погасити кредиторську заборгованість ДП «Укрконверс» на суму 2,99 млн грн. та перерахувати для поповнення його обігових коштів 2,25 млн грн., а держпідприємство за це передало фірмі у власність нерухомість, у тому числі цілісні майнові комплекси, загальною площею 36944,8 кв м у містах Києві та Львові, а також Київській та Львівській областях.

У жовтні 2006 року Верховний Суд визнав цю мирову угоду недійсною, оскільки законом «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» та планом санації «Укрконверсу» не передбачено перехід права власності на його майно до фірми. Крім того, Міноборони не було повідомлене про укладення цієї мирової угоди. Варто зазначити, що у березні 2012 року провадження у справі про банкрутство ДП «Укрконверс» було припинено.

Між тим «Нафта-Трейд» у 2006 році теж у ході банкрутства і також за мировою угодою віддала приміщення площею 1047,8 кв м фірмі «Вікор-Найт» в обмін на кредиторські вимоги у сумі 2,84 млн грн.

У свою чергу «Вікор-Найт» у 2008 році передала це приміщення в іпотеку банку «Київська Русь». І у 2011 році приміщення перейшло у власність банку.

Справа розглядалася судами неодноразово. ВГСУ, який погодився із останніми доводами госпсуду, зазначив, що вказане нерухоме майно, власником якого є Міноборони, вибуло з управління міністерства поза його волею. Цей факт підтверджується фактом недійсності мирової угоди від 2005 року. А відповідно до ч.1 ст. 216 216 ЦК України, недійсний правочин не створює юридичних наслідків, крім тих, що пов’язані з його недійсністю.

Таким чином суд визнав за Міноборони право власності на приміщення площею 1047,8 кв м. Це третій та четвертий поверх будівлі на вул. Мельникова, 81-Б, загальна площа якої становить 2582,4 кв м.

Оскільки у 2011 році БТІ зареєструвало право власності на вказану нерухомість за банком «Київська Русь», то суд вилучив приміщення з володіння банку.

ДП «Укрконверс» було створене у 2003 році. Воно підпорядковане та підконтрольне Міністерству оборони. Протягом 2003-2006 років керівником «Укрконверсу» був Віктор Коробкін. Надалі він до 2011 року очолював ДП «Укрвійськбуд».

У 2002 році Коробкін разом з Інною Краєвською, яка є дружиною екс-керівника філії «Укрвійськбуду» Олега Краєвського, та Іриною Сидоренко заснували ТОВ «Нафта-Трейд». З 2004 року засновниками цієї фірми значаться Галина Вишневська і Михайло Алексієнко. З того ж часу місцем реєстрації фірми стала вул. Мельникова, буд. 81, корп. 20.

З 2006 року і донедавна на вул. Мельникова, буд. 81 також було прописане ТОВ «Вікор-Найт», засновником якого значиться Марія Горбаненко з Сімферополя.

«Нафта-Трейд» і «Вікор-Найт» перебувають у стані припинення.