Головним тендерником «Укрзалізниці» став чоловік, якого щемила попередня влада (оновлено)
13.06.2014   //  

лозінський

(додано дані про видалення сторінки розшуку з сайту УМВС)

(додано фрагмент листа від О.Лозінського)

З 29 травня керівником ДП «Укрзалізничпостач» є Олександр Лозінський.

Лозінський у 2005-2006 роках вже очолював держпідприємство, яке опікується матеріально-технічним забезпеченням «Укрзалізниці». Згодом він згадувався у матеріалах карної справи як начальник Головного управління матеріально-технічних ресурсів ДАЗТ «Укрзалізниця».

Кримінальне провадження було порушено Генпрокуратурою у 2012 році за фактом організації заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем за попередньою змовою групою осіб, вчиненого в особливо великих розмірах, за ознаками злочину, передбаченого ч.3 ст.27, ч.5 ст.191 КК України (за цією ж статтею та пунктами також висували звинувачення проти Юлії Тимошенко за замах на заволодіння державними коштами в особливо великому розмірі в період 1997-1998 років шляхом незаконного отримання податку на додану вартість).

Лозінського підозрювали у організації заволодіння іншими людьми державними коштами на суму 12,57 млн грн. на тендерах «Укрзалізничпостачу» у період з грудня 2008 р по листопад 2009 р.

У жовтні Печерський суд Києва надав дозвіл на затримання Лозінського. На сайті транспортної міліції Південно-Західної залізниці з’явилось оголошення про його розшук. Це повідомлення  станом на 13 червня ще знаходилось на сайті (Після опублікування цієї інформації станом на 16 червня сторінка була вже видаленою).

Знайти дані щодо подальшого розвитку кримінального провадження у єдиному державному реєстрі судових рішень не вдалось.

Гендиректор "Укрзалізниці" Борис Остап’юк

Гендиректор “Укрзалізниці” Борис Остап’юк

Перше повідомлення про те, що Лозінський очолить «Укрзалізничпостач», з’явилось 26 лютого, за кілька днів після втечі з України президента Віктора Януковича. Тоді ж керівником «Укрзалізниці» став Борис Остап’юк.

Виходець з Львівщини Борис Остап’юк у 2000-2002 роках сам очолював «Укрзалізничпостач». Згодом він також очолював головне управління матеріально-технічного забезпечення «Укрзалізниці», тобто був керівником підрозділів, які згодом очолював Лозінський.

В 2005 році Остап’юк був призначений заступником генерального директора «Укрзалізниці», а 2006 року був звільнений з формулюванням «за грубе порушення трудових обов’язків». За даними ЗМІ, тоді його звинувачували у введенні системи знижок на тарифи на перевезення вантажів експедиторської компанії, пов’язаної із представниками БЮТ. В 2007 році Остап’юк знову виявився замішаним у корупційному скандалі через надання приватній компанії «Інтертранс» найбільшої знижки на перевезення вантажів серед всіх представників галузі.

На початку 2010 року перед відставкою Юлії Тимошенко з посади прем’єр-міністра Борис Остап’юк був призначений на посаду начальника Донецької залізниці. Із цієї посади він був звільнений через чотири місяці з формулюванням «за грубе порушення трудових обов’язків». Причиною стала невиплата заробітної плати колективу.

 

Після виходу новини «Наші гроші» отримали листа від Олександра Лозінського. У ньому він, зокрема, повідомив, що кримінальне провадження було проти нього інспіроване попередньою владою, а в розшуку він ніколи не перебував.

 «На вашій Інтернет сторінці розміщена інформація, яка не відповідає дійсності. А саме, посилаючись на застарілий (непрацюючий) сайт Управління МВС України на Південно-Західній залізниці, повідомляється, що я, Лозінський Олександр Анатолійович 17.08.1975 р.н., нібито перебуваю у розшуку…

В розшуку я ніколи не перебував, відповідну інформацію можна перевірити у Єдиному реєстрі досудових рішень, який є у вільному доступі.

Зазначене кримінальне провадження було політично мотивованим та «керувалося» колишнім злочинним керівництвом Генеральної прокуратури України.

Дякуючи Богові, добросовісним професійним юристам та суддями, кримінальне провадження закрито за відсутністю складу та події правопорушення у моїх діях»,- йдеться у листі.