«Балогівцям» віддадуть 13 мільйонів на водогін в Шаяні, хоча можна було значно дешевше (додано)
11.06.2014   //  

(додано повідомлення прес-служби “Єдиного Центру”)

Вишківська селищна рада Хустського району Закарпатської області 13 червня за результатами тендеру уклала угоду з ТОВ «Проектно-будівельне об’єднання «Тиса» на перший пусковий комплекс першої черги будівництва водоводу в с. Шаян. Вартість угоди склала 12,60 млн грн. Про це повідомляється у «Віснику державних закупівель».

Договір на цей водопровід з «Тисою» підписують уже втретє. Перший підряд на вказані роботи фірма отримала за результатами відкритих торгів ще в липні 2009 р. Тоді з фірмою підписали договір на 1,36 млн грн. Потім, наприкінці 2012 р., вже по закупівлі у одного учасника, кошторис скоригували до 12,68 млн грн. Зростання вартості будівництва у майже у десять разів тоді пояснили необхідністю додаткових будівельних робіт, не включених у початковий проект. Як повідомляли місцеві ЗМІ, влітку 2012 р. роботи по першій черзі вже тривали.

Цього разу тендер повторно провели у вигляді відкритих торгів. Коли завершиться будівництво – невідомо, оскільки терміни визначено як «до повного виконання робіт».

Директором та основним власником «Тиси» є Емануїл Товкан, у минулому – депутат Закарпатської облради, пізніше – депутат Хустської райради. У 2010 р. Товкан балотувався до Закарпатської облради від «Єдиного центру», але не пройшов. До 2013 року співвласницею фірми «Тиса» також була Марія Петьовка, дружина лідера «Єдиного Центру» Василя Петьовки, який є двоюрідним братом екс-міністра надзвичайних ситуацій Віктора Балоги.

Пропозиція «Тиси» не була найдешевшою на тендері. На участь подавалися ще чотири компанії, три з яких пропонували виконати роботи дешевше на 1-4 млн грн. Разом з тим, пропозиції конкурсних торгів оцінювали за трьома критеріями: ціна (50 балів), умови оплати (10) і якість (40). Під якістю малися на увазі наявність досвіду виконання аналогічних замовлень (20) і стаж роботи на будівельному ринку (20). «Тиса» виявилася найстарішим підприємством – 53 роки, хоча й не з найбільшою кількістю угод.

Після оприлюднення цієї інформації до «Наших Грошей» надійшов лист від прес-служби «Єдиного Центру», у якому стверджується, що Віктор Балога та члени його сім’ї не мають відношення до фірми «Тиса», а також заперечується зв’язок Емануїла Товкана з «Єдиним Центром».

«Ємануїл Товкан не являється і ніколи не був членом політичної партії «Єдиний Центр». У зв’язку з цим вважаємо не доречним застосування терміну «балогівець» щодо власника зазначеного підприємства», – вважає прес-служба.