«Укргазвидобування» готує чергову схему, за якою держава втрачатиме $30 мільйонів на рік
10.06.2014   //  

Державна компанія «Укргазвидобування» має намір передати Кузьмічівське газоконденсатне родовище через схему «спільної діяльності» уже визначеній приватній компанії. Про це у своєму Facebook написав екс-керівник «Укргазвидобування» Олексій Тамразов.

За його даними, профінансовані державою роботи дозволили тут вже пробурити чотири свердловини (дебет при випробуванні склав близько 250 тис. кубів газу на добу).

Для повноцінного запуску родовища необхідно близько 20 млн. грн. і три місяці робіт.

Відтак «жодного реального обґрунтування для передачі родовища в спільну діяльність вигадати неможливо», – пише Тамразов. Однак назву фірми він не вказує.

У разі передачі родовища в приватні руки втрати державної компанії складуть 90 млн. кубів газу на рік.

«У грошовому еквіваленті це складе зайвих 31 млн доларів в рік (різниця в ціні закупівлі імпортного газу за ціною 400 доларів за 1000 кубів, та газу власного видобутку за ціною 420 грн. за 1000 кубів)», – порахував Тамразов.

У разі дофінансування робіт на суму 20 млн грн. «Укргазвидобування» зможе використовувати родовище самостійно.

Від «Наших грошей»

Нагадаємо, схема отримання родовищ у приватну власність без конкурсів і аукціонів була запроваджена на другий рік президентства Януковича і функціонує й досі.

Відповідно до урядової постанови № 615 від 30 травня 2011 року, підприємства, у статутному капіталі яких присутня частка держави у розмірі не менш як 25%, можуть отримати дозвіл на видобування корисних копалин, без проведення аукціону.

Наприклад, у ТОВ «Голден Деррік», що пов’язана із бізнес-середовищем екс-міністрів Миколи Присяжнюка, Едуарда Ставицького і народного депутата Юрія Іванющенка, 33% статутного фонду належить НАК «Надра України».

«Голден Деррік» отримав дозволів на розробку трьох десятків нафтогазоносних зон площею понад 15% від усієї території Полтавської обл.

Коли Едуард Ставицький у 2011 році очолював Державну службу геології та надр України, «Голден Деррік» отримав від підпорядкованої Ставицькому НАК «Надра України» 425,55 млн грн. на геологорозвідувальні роботи.