Статків Ахметова вистачить на суперпаркан між Україною і Росією за $3,9 млрд, як між Ізраїлем та Палестиною (фото)
10.06.2014   //  
Паркан на кордоні між Ізраїлем та Палестиною коштує $2600 за погонний метр.

Паркан на кордоні між Ізраїлем та Палестиною коштує $2600 за погонний метр.

Обладнання паркану на кордоні України з Росією може коштувати від $30 млн до $3,9 млрд. Про це пише Олег Поліщук у «Діловій столиці».

Нині довжина україно-російського кордону становить 1541,5 км по суші та 261 км по річкам. Найбільш проблемними є 300 км на півдні Луганської та сході Донецької областей.

Облаштування цих кордонів можна проводити за кількома варіантами.

Найбільш ефективним в світі вважається трьохрядне загородження, яке Ізраїль звів на кордоні з Палестинською автономією і тим самим радикально знизив терористичну загрозу. З кожного боку паркану в кілька метрів з встановленою нагорі колючим дротом були викопані дві траншеї двометрової глибини, а грунт відбортовано у вигляді укріпленої насипу.

Погонна вартість такого рубежу, що включає засоби виявлення і телевізійну техніку, складає близько $2600/м.

Відтак ефективне трьохрядне загородження, що не є якоюсь декорацією і суто психологічним моментом коштуватиме $780 млн за 300 км на Донбасі, і $3,9 млрд. за 1,5 тис. км усього кордону між Україною та Росією.

Удвічі дешевше коштував метр сигналізаційного паркану з профільованого металу, зведений на найбільш проблемних ділянках американо-мексиканського кордону ще в 1993 р. А в 2006 р. будівництво першої черги «громадського» ​​паркану з Мексикою завдовжки 42 км переважно із залученням праці волонтерів обійшлося приблизно в $100/м.

У такому випадку 300 км найбільш проблемної ділянки наших рубежів з Ростовською областю обійдеться за програмою-мінімум у $30 млн, а всі 1,5 тис. км кордону з Росією – в $150 млн.

Додатково потрібно кадрове та матеріальне переоснащення українських прикордонників, яких сьогодні двоє на кілометр кордону, а на 1 км кордону США і Мексики п’ятеро американців мобільно пересуваються на військових джипах.

Нагадаємо, Петро Порошенко обіцяв продати свій бізнес у випадку перемоги на президентських виборах. «Forbes» оцінює його статки у $1,3 млрд. Відтак 15% від вартості бізнесу нового президента України вистачило б закриття кордону з Росією економ-варіантом паркану.

Статки найбагатшого українця Ріната Ахметова оцінюються у $11,2 млрд. Це утричі більше, ніж коштує найдорожчий і найефективніший варіант паркану з Росією.

Нагадаємо, після захоплення Донбасу озброєними терористами Ахметов виїхав з Донецька до Києва.

Огородження між Ізраілем та Палестиною

паркан112

паркан11

паркан1Огородження між США та Мексикою

забор1

забор11

забор12