«Forbes» опустив Ахметова на $4 мільярди, а Янукович подешевшав у 2,5 рази
05.06.2014   //  

Сукупні статки першої сотні найбагатших українців склали $42 млрд, що на $13 млрд менше ніж рік тому. Основні причини – погана зовнішня кон’юнктура та напад Росії на Україну, повідомляє журнал «Forbes».

Найбільше подешевшав Рінат Ахметов, чиї статки зменшились на $4,2 млрд. Його бізнес зосереджено у Донецькій області, з якої Ахметов втік після тиску з боку озброєних сепаратистів.

Статки нового президента України Петра Порошенка також зменшились – на $0,3 млрд до $1,3 млрд. Однак на відміну від Ахметова Порошенко став дорожчим у порівнянні з 2011 роком, коли його статки оцінювались у $0,9 млрд, а Ахметов коштував $16 млрд.

З найбагатших українців збільшив статки лише Геннадій Боголюбов з «Приват» – на $0,3 млрд. Решта багатіїв з топ-10, у тому числі і голова Дніпропетровської облдержадміністрації Ігор Коломойський, подешевшали.

«Forbes» значно зменшив оцінку бізнесменів, які користувались державною підтримкою за часів Віктора Януковича і зараз зіштовхнулись з кримінальним переслідуванням. Втратили вагу Дмитро Фірташ (у 1,5 рази), Юрій Іванющенко (у 1,4 рази), брати Клюєви (у 1,9 раза) і син біглого президента Олександр Янукович (у 2,4 рази).

«При оцінці бізнесу цих учасників рейтингу враховувались лише беззаперечні активи і були застосовані максимальні дисконти», – вказує видання.

До рейтингу потрапив 21 нардеп зі статками $3,6 млрд – Жеваго, Тігіпко, Березкін, Хмельницький, Колесніков, Янковський, Фельдман, Бойко, Богуслаєв, Герега, Пригодський, Шуфрич, Рудьковський, Сігал, Іванющенко, Клімов, Клюєв, Васадзе, Скударь, Єрємєєв, Фурсін. Вибули з рейтингу нардепи Звягільський та Сергій Буряк. Торік статки усіх рейтингованих нардепів оцінювались у $8,5 млрд, що більше ніж у два рази більше від свіжої оцінки.

Минулого року у рейтингу були три державні чиновники – секретар РНБОУ Андрій Клюєв, його заступник Микола Злочевський, секретар Київради Галина Герега. Нині вони втратили свої посади, але чиновників у рейтингу побільшало. Це новий президент України Петро Порошенко, Дніпропетровський губернатор Ігор Коломойський, його заступник Геннадій Корбан, Донецький губернатор Тарута, Одеський губернатор Ігор Палиця.

Рейтинг тут.