«Енергоатом» замовив тканини по 27 гривень, хоча її продають дешевше (додано)
05.06.2014   //  

т-13-1ДП «НАЕК «Енергоатом» 27 травня за результатами тендеру уклало угоду з ТОВ «Чернівецький завод теплоізоляційних матеріалів» на закупівлю тканин і ниток на загальну суму 1,40 млн грн. Про це повідомляється у «Віснику державних закупівель».

З цієї суми 971 тис грн. піде на полотно з базальтового волокна (холст БСТВ-сп). Партія 417 м.куб. замовлена по ціні 2 328 грн./м.куб.

Ще 405 тис грн. заплатять за 14 988 м.кв. тканини конструкційного призначення Т-13 (шир. 1000 мм). Один квадратний метр «Енерговатом» купуватиме по 27 гривень, разом з тим у відкритих джерелах є інформація про таку тканину по 16 грн./м.кв.

Решта 24 тис грн. піде на нитку скляну ЕС 6 34 Z 250.2S 250- 117, її замовили у кількості 620 м.пог., по 20 копійок за метр.

Основним власником чернівецького заводу є директор підприємства Сергій Тимчишин. За останні шість років фірма виграла тендерів на 60,92 млн грн.

Після опублікування цієї інформації на сайті «Енергоатому» з’явилось повідомлення про те, що «публікація в «Наші гроші» з підтекстом, що «Енергоатом» закупив нитку і тканину за завищеними цінами не відповідає дійсності».

У ньому вказано на некоректність нашого порівняння тендерної ціни «Енергоатому» на тканину Т-13 27 грн. за метр з даними з відкритих джерел – 16 грн. Фахівці «Енергоатому» перевірили дані про ці ціни і з’ясували наступне:

«Вартість білоруської склотканини складає 46 російських рублів (16 грн.) за кв.м, але на умовах передплати та франко-склад продавця. Тобто за цією ціною тканину можна придбати не на складі в Україні, а на складі у Полоцьку, Білорусь. Але з урахуванням усіх митних платежів на імпорт, ПДВ і вартості транспортної доставки до Енергодару ціна сягає вже 23 грн. за кв.м. Після проведення переговорів з білоруською фірмою-представником склотканини, на яку посилалися «Наші гроші», було встановлено, що на заводі взагалі немає достатніх для «Енергоатому» обсягів продукції. Тому, необхідний ще й деякий час для нарощування необхідних обсягів, з обов’язковим авансуванням цього виробництва».

«…Крім того, необхідно вказати, що білоруська компанія ВАТ «Полоцк-Стекловолокно», яка фігурувала у публікації «Наші гроші», на торги не виходила. І законних механізмів змусити її брати участь у конкурсі немає ні у «Енергоатома», ні, як ми вважаємо, у видання «Наші гроші», – йдеться у повідомленні прес-центру «Енергоатому».

З’ясувавши ці обставини у «Енергоатомі» дійшли висновку, що публікація «НГ» не відповідає дійсності.

У зв’язку з цим відмітимо, що при написанні нашої інформації ми використали лише одне повідомлення про ринкові ціни на тканину Т-13. Зараз на сайті компанії, яка продавала цю тканину по 16 грн. ціну вже змінено – 18,5 грн. Це все рівно менше тендерної ціни «Енергоатому» – 27 грн. Як менше від цієї ціни і знайдені атомниками 23 грн. за метр білоруської тканини.

Окрім цього відмітимо, що продавців цієї тканини в Україні набагато більше, ніж вказана нами одна фірма, та два учасники тендеру «Енергоатому». На сайті Prom.ua по запиту тканина Т-13 є кілька десятків пропозицій. Різні фірми пропонують матеріал по 10,5-21,5 грн. Це теж нижче від тендерної ціни «Енергоатому».

Тому «Наші Гроші» висловлюють свої співчуття «Енергоатому», на тендери якого постачальники з низькими цінами чомусь не подають заявок.