За нової влади «Укргазвидобування» тільки на одному виді пального обібрала держбюджет на 60 мільйонів
04.06.2014   //  

Протягом трьох останніх місяців держкомпанія «Укргазвидобування» продала близько 15 000 тонн конденсату ДЕПБК (сировина для виробництва бензинів) за ціною 9000 грн/т при ринкових цінах       15-18 000 грн/т, що завдало державі збитків на суму близько 60 млн грн. Про це в «Інсайдері» пише екс-голова «Укргазвидобування» Олексій Тамразов.

Угоди між держпідприємством і обраними комерційними фірмами фіксувались прямими договорами, без конкурсів чи аукціонів. Увесь обсяг видобутого пального був розподілений серед обмеженого кола бізнесменів.

Однією із фірм стала «ВОГ Трейдинг» народного депутата Ігоря Єремеєва , інша – МПП «Феон» – пов’язана із одним із соратників Єремеєва, народним депутатом Ярославом Москаленком.

Згодом місце «ВОГу» зайняло місце ТОВ «Клевер ПМ», однак, виявилось, що воно спрацювало на користь попередників. «Клевер» продав придбаний обсяг пального тому ж «ВОГу», за ціною покупки, тобто за 9000 грн/т, а вже фірма Єремеєва перепродала його за 14 000 грн/т. Покупцем виступило ТОВ «Укртрансоіл-2009» із орбіти екс-міністра Едуарда Ставицького.

Сам «Укртрансоіл-2009», який також має прямий договір із «Укргазвидобуванням», сьогодні позбавлений можливості купувати пальне за пільговими цінами.

Останньою «компанією-щасливчиком» стало ТОВ «Укра», котра, за даними Олексія Тамразова, є пов’язаною із одним із теперішніх заступників голови «Укргазвидобування».

Схема вимиву державних коштів через такі прямі договори існувала і до приходу нових керівників, однак, зважаючи на нижчу ринкову ціну, маржа була суттєво нижчою – близько 4500 грн на тонні на противагу теперішнім 7-9 тис грн.

Варто, зазначити, що в прямих договорах «Укргазвидобування» із комерційними підприємствами значиться, що держкомпанія має право змінювати ціну, у залежності від кон’юнктури ринку, однак цим не користається.

Нагадаємо, раніше Олексій Тамразов оприлюднив схему, за якою «Укргазвидобування» продає обраним компаніям (які в більшості також належать Ігорю Єремеєву) дешевий скраплений газ, у результаті чого держбюджету України протягом останніх місяців було завдано збитку на кілька десятків мільйонів гривень.

08-1