Коломойський одним махом наварив на державній нафті 645 мільйонів
29.05.2014   //  

ПАТ «Укртатнафта» викупило весь обсяг нафти у розмірі 383 тис тонн, які 27 травня виставили на аукціон ПАТ «Укрнафта» та її партнери. Нафту було викуплено по стартовій ціні 9600 грн./т, що є нижче від ринкової ціни. Про це повідомило Oilnews з посиланням на одного з учасників аукціону.

У перерахунку на загальноприйнятий на нафтовому ринку еквівалент ціна дорівнює близько $91/барр.

Разом з тим, у травні середня ціна російської нафти Urals в Північно-Західній Європі склала $107,3​​/барр, котирування порівнянної за якістю з української нафти Dated Brent – $109,6/бар.

Таким чином, упущена вигода склала близько $16/барр., або $116/т (1400 грн/т). З урахуванням ПДВ, а також обсягу проданого сировини недоотриманий прибуток продавців нафти, найбільшим з яких є «Укрнафта», склала близько 645 млн грн.

Нагадаємо, основним акціонером «Укрнафти» є держава, однак оперативний контроль здійснюють представники групи «Приват», які контролюють менше 50% акцій компанії. «Укртатнафта» також належить групі «Приват» дніпропетровського губернатора Ігоря Коломойського.

На думку директора «Консалтингової групи А-95» Сергія Куюна, такі втрати «Укрнафти» стали можливі завдяки завідомо збиткової системі визначення стартових цін української нафти.

«Українська нафта значно краще за якісними характеристиками, ніж російська Urals, але на ринку вона торгується до еталонного сорту Brent з дисконтом $2/барр, а згідно з нещодавно розробленим Міненерговугілля новим порядком визначення ціни, українська нафта повинна продаватися зі знижкою 15%», – говорить С. Куюн.

За його розрахунками, у цьому зв’язку очікуваний обсяг упущеної вигоди «Укрнафти» в річному численні становитиме близько 3,3 млрд грн.

За даними Oilnews, аукціон 27 травня відбувся без попереднього засідання аукціонного комітету, що суперечить порядку проведення аукціонів. При цьому Українська міжбанківська валютна біржа і через дві доби після торгів не опублікувала їх результатів на сайті біржі, хоча раніше вони розміщувалися через годину після завершення торгів.