Фірма брата екс-губернатора Миколаївщини хотіла організувати піщаний кар’єр на пасовищі
28.05.2014   //  

Суд оштрафував ТОВ «Будкар» на 39 тис грн. за організацію на частині орендованих пасовищ кар’єру з видобутку піску. Про це свідчить постанова Одеського апеляційного господарського суду від 20 березня.

У 2006 році фірма отримала в оренду на 49 років 65,52 га пасовищ для ведення підсобного сільського господарства. Це землі державної власності, що розташовані в межах території Бузької сільради (Вознесенський район, Миколаївська обл.).

У квітні 2013 року Державна інспекція сільського господарства провела обстеження ділянки і встановила, що фірма використовує 1,82 га під кар’єр з видобутку піску. При цьому з 1,53 га пасовищ без отримання спеціального дозволу був знятий і перенесений родючий шар ґрунту. Розмір шкоди склав 39 тис грн.

Вознесенська міжрайонна прокуратура звернулася до суду з вимогою достроково розірвати договір оренди і стягнути з фірми завдану шкоду.

Суди перших двох інстанцій стягнули з фірми шкоду, але договір не розірвали. Фірма в суді заявила, що на вказаній ділянці проводила геологорозвідувальні роботи, а не промисловий видобуток піску. На підтвердження цього вона, зокрема, послалася на те, що під час позапланової перевірки видобування піску не проводилося, на ділянці відсутні екскаватори, бульдозери, вантажні автомобілі, майданчик для зберігання піску тощо. Між тим, чинне законодавство України не забороняє проводити геологорозвідувальні роботи на земельних ділянках сільськогосподарського призначення.

За даними суду, роботу ТОВ «Будкар» з геологічного вивчення та використання надр припинено.

Засновниками ТОВ «Будкар» є екс-депутат Миколаївської облради від Партії регіонів (2006-2010) Денис Анатолійович Данильчук, Людмила Маламан і Володимир Садиков, брат екс-губернатора Миколаївської області (2005-2007) Олександра Садикова. Основний вид діяльності фірми – добування піску та гравію.

У 2010-2011 роках директором фірми був Анатолій Данільчук, який з 2012 року є директором Первомайського гранітно-щебневого заводу. Зараз керівником фірми «Будкар» є Микола Тульчевський.

Раніше Денис Данильчук був бізнес-партнером по ПП «Фрог Агросервіс» екс-депутата Миколаївської облради від Партії регіонів Олега Ковтунова, причетного до привласнення міського пляжу Очакова.