Фінанси Межигір’я. «УкрБізнес Банк»
28.05.2014   //  

bankaФінансовий ринок України давно був переконаний, що за «УкрБізнес Банком» ховається колишній власник Межигір’я. Однак довести це було складно. Віднині із цим стане простіше, у тому числі за допомогою «сімейних» архівів.

В Україні склалась давня традиція записувати фірми, які належать державним чиновникам, на офшори, інвестфонди, юристів чи навіть селян із Харківської області. Не відзначалась оригінальністю і сім’я Януковичів. Пригадується, із якою настирливістю менеджери старшого сина переконували журналістів, що один із лідерів тендерних схем – компанія «ДРФЦ» – не має нічого спільного із президентським бізнесом. Довести протилежне вдалось лише після того, як у Межигір’ї були знайдені покинуті документи.

Хоча «сімейні архіви» – це не єдине, що сприяє відтворенню реальної картину світу. Існує ще один нюанс, який допомагає ретельніше дослідити лабіринти бізнес-еліт. Мається на увазі чи то їхня жадібність, чи то лінощі. Річ у тому, що часто фірми, які де-факто належали чиновникам, записувались на тих самих юристів, на ті самі офшори, і на ті самі офіси.

Завдяки цьому сьогодні ми можемо пройтись деякими лабіринтами бізнес-імперії. Почнемо із «УкрБізнесБанку», структури, яку на фінансовому ринку давно називали «сімейною», але робили це пошепки і без доказів.

Нацбанк на честь інавгурації Януковича у 2010 році випустив ось таку монету. І після цього Януковичу поперло

Нацбанк на честь інавгурації Януковича у 2010 році випустив ось таку монету. І після цього Януковичу поперло

Про те, що «Український БізнесБанк» (він же «УББ») є далеко не чужим сімейним цінностям стало зрозуміло у перші ж дні знайомства із межигірськими документами. Саме в ньому тримали рахунки усі фірми, причетні до президентської резиденції: і офіційний власник «Танталіт», і забудовник «АВК», і фонд «Відродження України», на який записали шматок землі персонального раю Януковича, зрештою навіть – місцевий ЖЕК у вигляді ТОВ «Київуніверсалсервіс».

Подальше копання в документації виявило і більш, скажімо так, інтимні грошові стосунки партнерів. Судячи з касових ордерів прийому і видачі готівки, «Танталіт» проганяв через «УББ» вражаючі суми кешу: по 20, 50, 60, 110 мільйонів. Серед уцілілих паперів ми знайшли понад дві сотні подібних ордерів та актів прийому-передачі за 2010-2011 рр. Ідеться щонайменше про 340 мільйонів гривень, 15 мільйонів доларів і 422 тисячі євро. Акти найчастіше підписував начальник відділу «Укрбізнесбанку» А.С.Халявін. На одному документі із сумою 12 мільйонів доларів СШАзгори дописано – «прихід від інвестора в УББ». Поіменно, на жаль, у межигірській бухгалтерії цих «інвесторів» не називали.

01 02 халявін

Увесь цей потік ішов через «УкрБізнесБанк», безумовно, неспроста. Упродовж останніх років ЗМІ називали цей банк «сімейним», зазвичай опираючись на два факти.

Перший. Раніше банк належав Едуардові Прутніку, велика частка чийого бізнесу перейшла у «сімейне» підпорядкування після президентських виборів. Другий: у 2004-2010 р.р. фінустанову очолював Сергій Арбузов, майбутній головний банкір країни «молодореформаторів» Януковича. Тепер до цих опосередкованих фактів можна додати ще низку більш суттєвих.

Для тих, хто любить точність, перерахуємо увесь знайдений перелік: фірми, люди, посади і т.ін. Для тих, хто не має часу вчитуватись у деталі – нижче спрощена схема зв’язків.

Звязок перший: номінальна власниця банку і її родина

Основним пакетом акцій «УББ» у кількості 99% володіє ТОВ «Компанія Універсал-Л», що належить ТОВ «Ріелті Істейт Групп». Остання фірма записана на Наталію Сергіївну Мішук. На сайті банку вона значиться заступником голови правлiння і куратором із корпоративного бізнесу та правового забезпечення.

На початку 2000-х Наталія Сергіївна Мішук була прописана за однією адресою з Ярославом Сергійовичем Мішуком, вочевидь, її братом. Водночас людина з таким ПІБ згідно з протоколом цьогорічних зборів акціонерів банку очолює його юридичний департамент, а в 2008-2011 р.р. була співвласником компанії ТОВ «Стрім». При цьому другим співвласником у цей же період виступало ТОВ «Інвестиційна будівельна група». Ця компанія і приводить до одного із колишніх «головних синів країни».

ТОВ «Інвестиційна будівельна група» є співзасновником ТОВ «Столичний стиль», іншим співвласником якого у 2010-2012 р.р. був старший син президента Олександр Янукович.

«Стрім», до речі, є пов’язаним із ще однією, зовсім нечужою Януковичу людиною. Після Мішука «Стрім» переоформили на белізький оффшор «Ньюлайт Імпорт С.А.». На нього ж «перекинув» своє ТОВ «Бєллучі» Андрій Дудніков – перший директор «Ріелті Істейт» (це нагадаємо – співвласник «УББ») .

Ім’я Андрія Дуднікова уже спливало в Межигірських документах, а саме в історії з нерухомістю, яку утримував «Танталіт». Платіжки по апартаментах у люксовій багатоповерхівці на Грушевського 9а, коло Маріїнського парку, виписували на ТОВ «Манагер» через директора Андрія Дуднікова, натомість платіжки з БТІ заповнювали вже на самого Віктора Федоровича. На той же «Манагер» оформлювали аналогічні квитанції по квартирі Януковича на Оболонській набережній 15/5.

мішук-банк

Звязок другий. Група фірм із донецького бізнес-центру «Акула»

Останні чотири з половиною роки, тобто увесь час правління Януковича, фірма «Ріелті Істейт», що володіє «УББ», є офіційно приписаною у Донецьку, по вул. Артема 138 «А», у бізнес-центрі «Акула». Власником центру, як випливає з судових справ, станом на 2009 був той самий «Стрім» Ярослава Мішука. Так от, разом з «Ріелті Істейт» тут оселилася ціла низка фірм, пов’язаних з родиною та оточенням екс-президента, а точніше його старшого сина Олександра. Тут же прописалися й кілька компаній, записаних на людей, що відомі як менеджери «УББ» різного рівня.

Донецький бізнес-центр "Акула"

Донецький бізнес-центр “Акула”

Почнемо із уже згадуваної ТОВ «Інвестиційна будівельна група». Окрім долі в «Столичному стилі», донедавна «ІБГ» була партнером «Ріелті Істейт» по ПрАТ «Фондова Біржа Іннекс». Нагадаємо, що саме через цю біржу Фонд держмайна продав минулого року п’ять гірничо-збагачувальних фабриках у Донецькій області удвічі дешевше ринкової вартості. І продав він їх сімейному «ДРФЦ» та фірмі «Альтера Фінанс», остання, як уже тоді звертали увагу ЗМІ, цілком можливо брала участь у цьому «розпродажі» в інтересах «Сім’ї».

УББ-1-01

«ІБГ» володіє часткою в біржі через ТОВ «КУА «УБ Фінанс» і ТОВ «Агнел 2008», а «Ріелті Істейт» зайшов туди через ТОВ «Келіс Консалтинг» (нещодавно, правда, «Келіс» перевели на офшори). Усі три проміжні фірми також приписані на Артема 138 «А».

Щодо «Агнела», то він у 2008-2013 р.р. був співзасновником компанії «Консалтинг системз», директором і власником котрої до того значився вже знайомий нам Андрій Дудніков.

Тепер щодо компаній, записаних на менеджерів УББ.

УББ-2

Перша – ТОВ «Айрас», її заснував у 2012 р. Дмитро Пасинков, відомий як директор Ясинуватської філії УББ. Наприкінці 2012 р. до складу власників приєднався «Фінанс», а зараз фірма переоформлена на Пасинкова та Олексія Білязе, депутата Ленінської райради м.Донецьк. Коли Білязе обирався до райради, то вказав , що працює радником голови правління УББ.

Друга фірма – ТОВ «Іпотечний резерв» цього ж Пасинкова й Анелії Батіщевої. Останню он-лайн бізнес-довідники досі пам’ятають як директора одного з Донецьких відділень УББ.

Через цей «Іпотечний резерв» Пасинков з Батіщевою також створили третю фірму-квартиранта «Акули» – ТОВ «Інтерпей», який зараз записаний напряму на Пасинкова й Белязе.

Загалом же в бізнесцентрі на Артема оселилася не одна компанія, пов’язана з «сімейним» бізнесом Януковича.

Тут, наприклад, зареєстровані фірми «Паливно-Енергетичний капітал» і «Транснаціональна транспортна компанія». Обидві заснував Олександр Січінава, колишній голова наглядової ради «ВБР» – банку, який належить родині екс-президента відкрито, будучи на 100% оформленим на Олександра Януковича. Першою «артемівською» фірмою Січінава володіє й досі, друга нещодавно власників змінила.

Також в «Акулі» донедавна була приписана компанія «СЛ-Групп» (38220430) Едуарда Слинька, який у 2010-2012 р.р очолював Корпорацію «МАКО» все того ж Олександра Януковича.

Усі роки президентства Януковича на Артема також було зареєстроване ПрАТ«Страхові Гарантії» (21957067).

УББ-3

Власники компанії ховаються на Панамі, однак ціла когорта управлінців страхової – паралельно є посадовими особами або співвласниками банку УББ. Так, директором страхової є Дмитро Родін, який у 2010-2012 р.р. очолював Спостережну раду УББ. На момент звільнення було відомо також про його міноритарну долю в банку – 0,0000007%. Згідно з останньою інформацією SMIDA, головою наглядради страхової останні три роки є Олег Аміршадян. У протоколах зборів акціонерів УББ за 2014 р. він зазначений як начальник Департаменту з операцій з цінними паперами. Окрім Аміршадяна стільки ж часу до наглядради страхової входять Ірина Папакіна і Тетяна Гайдай, які згідно з такими ж протоколами за минулий рік є міноритарними власницями в УББ. І, до речі, саме у «Гарантіях» страхували межигірські Мерседеси й Ленд Крузери – серед архівних документів знайдено платіжки та перелік автівок за 2011.

033 034

Отримати хоч якийсь коментар від «УББ» виявилося неможливим. Єдиний доступний телефон – гаряча лінія, де навідріз тричі відмовилася з’єднати з прес-службою чи надати контакти окремих представників банку. Однак, так виглядає, що можна обійтись і без коментарів. І не тільки цього й банку, а й іншого, мова про який піде в наступній частині.

(продовження буде)

Леся Іванова, Катерина Каплюк, Максим Опанасенко, Марія Землянська

Матеріал підготовано у рамках проекту YanukovychLeaks