Продан залишив аукціони по скрапленому газу, на яких Курченко заробляв мільярди, але в менших обсягах
21.05.2014   //  

Міністерство енергетики та вуглепрому запропонувало уряду зберегти спецаукціони по продажу скрапленого газу для потреб населення. Про це повідомляє «OilNews» з посиланням на проект постанови № 1064 «Про порядок організації та проведення біржових торгів з продажу нафти сирої, газового конденсату власного видобутку і скрапленого газу».

«Граничний обсяг скрапленого газу, який реалізується на спеціалізованих аукціонах, не може перевищувати 4000 т/міс», – йдеться в документі. Це становить близько 10% від річного обсягу скрапленого газу, який реалізується на спецаукціонах.

Стартова ціна палива на аукціонах буде визначатись як середня вартість скрапленого газу, імпортованого в Україну протягом 15 днів перед торгами, і без ПДВ, тобто на 20% дешевше від імпортованого палива.

Міністерство фінансів попередньо пропонувало взагалі відмовитись від спецаукціонів. Саме на скрапленому газі у попередні роки заробляла мільярди група Сергія Курченка. Вона купувала його як паливо для населення по ціні у кілька разів нижче від ринкової, однак потім майже весь обсяг продавався саме за ринковою ціною.

Міненерго не врахувало пропозицію Мінфіну через те, що скасування спеціалізованих аукціонів призведе до зростання соціальної напруги в депресивних районах країни. «Облік пропозиції Мінфіну призведе до підняття вартості балону скрапленого газу в рази для споживачів», – йдеться в протоколі.

Нагадаємо, після втечі Віктора Януковича Курченко також покинув Україну. Проти його компаній порушено низку карних справ за махінації на паливному ринку. Лише на скрапленому газі державне «Укргазвидобування» втратило на користь Курченка 1 млрд грн. за рік. Тоді нібито для потреб населення відправлялось 200 тис тонн, тоді як зараз пропонується 48 тис тонн на рік.

Як повідомив колишній перший заступник ПАТ «Укргазвидобування» Олексій Тамразов, після оголошення Курченка в розшук «нестандартні схеми» на аукціонах держкомпанії по продажу скрапленого газу почали застосовувати фірми народного депутата Ігоря Єрємєєва.