Вода з України в Крим надходить, але Росія не може або не хоче платити за її розгін по півострову
21.05.2014   //  

Нелегітимні кримські власті звинуватили Україну в тому, що вона припинила поставку води і не йде ні на які переговори, щоб відновити співпрацю. Однак вода в Крим надходить, але кримчани самі не хочуть її розганяти по підлозі острову через відсутність грошей на електрику для насосів, пише Інна Коваль в «Forbes-Україна».

Крим на 85% залежить від води з Дніпра, яка подавалася за системою Північно-Кримського каналу – від Каховського водосховища до Керчі. При цьому більша частина витрат на прокачування порядку 1,1-1,3 млрд кубометрів води покривалася з держбюджету.

Представник Держагентства з водних ресурсів України В’ячеслав Розгон повідомив Forbes, що вода в Криму є. 19 березня 2014 Україна востаннє офіційно запускала дніпровську воду в Північно- Кримський канал. «Умовна межа Криму починається на 107-му кілометрі каналу. Повністю перекрити канал неможливо, тому що це переливна дамба, стандартне гідротехнічна споруда. Забезпечується з одного боку рівень, з іншого боку рівень, і за різницею вважається поставлена ​​вода. Тому вода за 107-м кілометром є», – пояснює В’ячеслав Розгон.

Причому, за словами Розгона, вода є і далі. Перша насосна станція на території Криму знаходиться на 208 -му кілометрі, смт. Переможний в районі Джанкоя. Її незаконно включали 28 квітня, і встигли перекачати близько 5 млн кубометрів води.

У той же час глава Рескомводгоспу Криму Ігор Вайль заявив, що води вони не отримують: «А я вам кажу, що ми не отримуємо воду, якби ми отримували, то у нас в каналі була б вода, але її ж немає! Куди ми її, випиваємо чи що, або відрами виносимо? Канал сухий».

Відразу за територією України вода в каналі є, але, враховуючи геологічні особливості півострова, за Джанкоєм з водою дійсно проблеми. Там починаються кримські гори, зорово це невеликі височини, але на цій території насоси повинні піднімати воду вгору по каналу і розподільних систем більш ніж на 9 метрів. Сьогодні кримська влада не можуть собі дозволити такі витрати електроенергії для роботи насосів. Далі по каналу – в районі смт. Радянське – «підняття » становить 25,6 метра.

Україна могла б зі свого боку насосними станціями «збільшити » рівень води в каналі, щоб кримчанам легше було доставити свою воду по розподільних каналах, але Крим не хоче платити навіть за надані торік послуги. Борг становить 1,7 млн ​​гривень.

У 2013 році собівартість прокачування по Кримському каналу становила 67 копійок за кубометр води, частина з яких покривало держава. Фермери отримували воду за ціною від 40 до 80 копійок за кубометр, включаючи вартість самої води. Сьогодні до вартості послуг з прокачування приєднається вартість води як ресурсу, а також всі податки та митні збори.