- НАШІ ГРОШІ - https://nashigroshi.org -

«Украерорух» вивалив 344 мільйони Кардакову за зв’язок над Україною і Кримом

Державне підприємство обслуговування повітряного руху України 30 квітня за результатами тендеру уклало угоду з ПАТ «Датагруп» на послуги щодо передавання даних мережами проводового зв’язку на суму 344 млн грн. Про це повідомляється у «Віснику державних закупівель».

Послуги замовлено на 10 років уперед до 2014 р.

Фірма повинна забезпечити на об’єктах «Украероруху» канали Ethernet та цифрові канали Е1 (2048 Кбіт/с), налаштувати відповідну маршрутизацію трафіку на основі транспортної технології SDH із відповідним ієрархічним рівнем на кожному з об’єктів. Обладнання для забезпечення вказаних послуг має встановити сам «Датагруп», на нього ж покладається обслуговування та ремонт. Волоконно-оптичні лінії зв’язку між об’єктами «Украероруху» та вузлами агрегації «Датагруп» мають бути прокладені за географічно рознесеними трасами, які не співпадають з існуючими трасами кабельних ліній зв’язку.

Зокрема у список об’єктів, на яких має бути розміщене обладнання й забезпечений зв’язок, внесені й шість об’єктів у Криму: структурний підрозділ «Кримаерорух», авіакомпанія «Украерорух» і Заводська СОПР в Сімферополі, Севастопольська СОПР, Керченський об’єкт РТО і РЛП-42 «Молочне» в Сакському районі.

Нагадаємо, наприкінці березня Євроконтроль закрив [1] низку повітряних маршрутів над Кримом. Аеропорти Сімферополь і Севастополь були оголошені закритими, а керування польотами в окремих секторах зони відповідальності сімферопольських авіадиспетчерів, передане у Дніпропетровськ й Одесу.

Окрім того на початку травня Кабмін видав розпорядження про тимчасове закриття [2] пунктів пропуску через державний кордон у зв’язку із агресією з боку Російської Федерації. У переліку закритих – 7 об’єктів повітряного сполучення у Сімферополі, Севастополі, Качі, Гвардійському.

Фірму «Датагруп [3]» заснували у 2001 р. Олександр Кардаков, Олександр Данченко, ЗАТ «Інком» того ж Кардакова навпіл з Сергієм Скуртовим, а також ЗАТ «ІКС-Україна». Власникамими останнього тоді були Валерій Чеповський, Іван Мороз, Ірина Цовбун та Олександр Федченко, який пізніше, у 2008-2011 р. очолюватиме «Інком».

Насьогодні офіційним власником фірми «Датагруп» є кіпрська компанія «Датагруп Холдинг Лiмiтед» (Datagroup Holding Limited). ЇЇ заснували у серпні 2008 р. і перші два роки директором компанії в кіпрському реєстрі значився той самий Олександр Кардаков. Пізніше директорські функції переведено на кіпріота Георгіа Хрисостоміду. Щодо власників, ними є три віргінські оффшори – Prestige Advisors INC., Mendax Invest & Finance INC., Custos Invest & Finance INC.

Окрім «Датагруп» на участь у тендері подавалися ще дві компанії. Пропозиція ПАТ «Київстар» була відхилена за невідповідність техзавданню й неповний пакет документів. Таким чином єдиним допущеним документом було київське ТОВ «Омега Телеком [4]» (колишній «Укрспецконтракт»). Основна частина статутного капіталу у розмірі 88,6% фірми записана на оффшор з Маршалових островів – «Кітандера Корпорейшен» (фірма заснована 18 травня 2011р., дані про власників офіційним реєстром не розкриваються). Ще 10% належать Віталію Пілінському, решта – Ірині Удовенко.