Денисова дала 110 мільйонів на харчі для школярів «регіоналу», який торік годував дітей коштовним непотрібом
19.05.2014   //  

Міністерство соціальної політики України 30 квітня за результатами тендеру уклало угоди на послуги харчування дітей, потерпілих від Чорнобильської катастрофи, у навчальних закладах, розташованих на території радіоактивного забруднення. Загальна сума підписаних договорів складає 169,88 млн грн. Про це повідомляється у «Віснику державних закупівель».

Замовлення розподіли між одинадцятьма підприємствами.

Найбільше договорів підписано з ТОВ «Візит» на суму 109,86 млн грн. ТОВ «Готельно-ресторанний комплекс «Ріко» отримало замовлень всього на 15,74 млн грн., КП БРР «Об’єднання шкільного харчування» – 8,61 млн грн., хлібокомбінат Любешівської РСС – 7,60 млн грн., ПП «Школярик» – 7,32 млн грн., ТОВ «Продтовари-Т» – 7,09 млн грн., Богуславське СТ «Українка» – 5,47 млн грн., КП «Шкільні їдальні» – 4,51 млн грн. ПП «Білоус» – 2,15 млн грн., ДОДХ «Школярик» – 1,03 млн грн. КП «Броварське районне виробниче управління об’єднання шкільних їдалень» Броварської районної ради – 0,49 млн грн.

Компанія «Візит» зареєстрована в м.Узині Київської області, Білоцерківський район. Власницями є сестри Ірина Кут і Олена Березюк, остання є дружиною Руслана Березюка, депутата Білоцерківської райради, який донедавна представляв Партію регіонів, а тепер позапартійний. Сім’ї Березюків також до початку 2011 року належало «Укрпродакорд ОР», що входило в пул постачальників харчування армії, сформований за час керівництва в Міністерстві оборони Михайла Єжеля. «Укрпродакорд ОР» також подавалось на цей тендер, але його пропозиції замовник відхилив.

Минулого року на такій же закупівлі Мінсоцполітики «Візит» отримав замовлень на 85,96 млн грн., також 26,34 млн грн. дісталося фірмі «Статпостач», засновником якої до середини 2011 року був Руслан Березюк.

Тоді журналісти з’ясували, що «Візит» постачав неякісну продукцію та по завищеним цінам: сир 89 грн., тоді як він коштує 51 грн., бразильську свинину, яку фірма купувала по 21 грн., вона продавала школам по 88 грн., прострочений сік, тощо.

«Готельно-ресторанний комплекс «Ріко», за даними держреєстру, з 14 травня перебуває у стані припинення діяльності. Правонаступником є ТОВ «Центр декоративного рослинництва та садівництва «Ріко». Власником обох фірм є «Інвестмент Кампейн РДЖ ЛП» з Кіпру, раніше власником був чернігівець Ігор Романенко, що був уповноваженим від партії Наталії Королевської «Україна – Вперед!» на парламентських виборах 2012 року.

На цю ж кіпрську компанію перереєстрували ПП «ТВК «Ріко», якою раніше володів цей же Романенко. Після зміни власників директором фірми став Олексій Шарико, чий батько Микола Шарико очолює Чернігівський обласний дитячий протитуберкульозний санаторій «Зелений гай». Олексій Шарико мав представляти на президентських виборах 25 травня кандидата Наталію Королевську в виборчій комісії по округу на Чернігівщині. Королевська була міністром соцполітики до кінця лютого 2014 року.

«Продтовари-Т» володіє Сергій Прищепа, депутат Таращанської районної ради від «Сильної України». Відомо, що у 2012 році Прищепа представляв як депутат Партію регіонів.

Співвласницею і керівником СТ «Українка» є Тетяна Баранова, депутат Богуславської райради від партії «Удар».

По 17 із 68 лотів торги відмінили з низки причин, зокрема коли були відхилені всі конкурсні пропозиції чи до оцінки допущено менше двох учасників.

Нагадаємо, що очікувана вартість цієї закупівлі за всім лотами складає 362,43 млн грн.

У березні цього року Мінсоцполітики вже раз скасувало проведення аналогічного тендеру. Офіційною причиною відміни було вказано, що здійснення закупівлі стало неможливе внаслідок непереборної сили.

27 лютого на посаду міністра соціальної політики призначили Людмилу Денісову, яка відмовилася підписувати результати торгів, які провели за попередньої влади. За даними ЗМІ, з початку березня навчальні заклади отримували телеграми про можливе тимчасове припинення харчування дітей, які мають статус постраждалих від аварії на ЧАЕС.