Приватні армії в Україні
16.05.2014   //  

Через проросійських сепаратистів приватні «батальйони» сформували Коломойський, Ахметов, Ярош, Немировський, Вадатурський, харківські бізнесмени і Ляшко.

Створення приватного військового батальйону коштує 0,7 млн грн., а утримання – від 4,5 млн грн. на місяць. «ЛIГАБiзнесIнформ» з’ясувала хто вже ініціював створення територіальних військових угрупувань.

Ігор Коломойський

13 квітня губернатор Дніпропетровщини Ігор Коломойський заявив про створення спецбатальйону «Дніпро-1». Всі правила були дотримані: підрозділ формувався МВС за сприяння облдержадміністрації.

Замголови Дніпропетровської ОДА Геннадій Корбан вказав, що адміністрація допоможе батальйону з екіпіровкою, а різницю між стандартними зарплатами міліціонерів і обіцяних бійцям спецбатальйону «не менше $1000» компенсує благодійний фонд при ОДА. Приблизно в цей же час в області було сформовано перший батальйон територіальної оборони Міноборони.

Трохи пізніше на Дніпропетровщині почалося формування ще кількох підрозділів. «Зараз ми створюємо спеціальний батальйон особливого призначення МВС на базі розформованого «​​Беркута», – розповів речник УМВС Дніпропетровської області Олексій Щербатов. 11 ​​травня Міноборони дало регіону дозвіл на створення ще двох батальйонів територіальної оборони. Як губернатор, Коломойський бере активну участь у створенні цих загонів.

Дмитро Ярош

Кандидат у президенти 23 квітня оголосив про набір в спецбатальйон «Донбас». Передбачалося, що його кістяк складуть активісти «Правого сектора». Ярош підкреслив, що «всі дії батальйону узгоджуються з РНБО, СБУ і МВС». При цьому прес-секретар «Правого сектора» Артем Скоропадський уточнив, що підпорядковується батальйон тільки Дмитру Ярошу і не включається до складу жодного силового відомства. Чисельність підрозділу – 800 осіб, і до активних дій, за словами Скоропадського, батальйон вже приступив.

Олексій Вадатурський
2 травня власник одного з найбільших українських агрохолдингів «Нібулон» заявив, що готовий виплачувати винагороду за спійманих в Миколаївській області сепаратистів і за свої гроші екіпірувати народне ополчення Миколаєва, а також обладнати на в’їзді в місто стаціонарні блокпости. Окремих підрозділів бізнесмен створювати не став.

«Ми вже самостійно обладнали міцні блокпости на в’їздах в місто і забезпечили їх охорону, – каже Вадатурський. – На кожному з них цілодобово чергують мінімум по 15 чоловік. У тому числі представники Нацгвардії, ДАІ, прикордонники». Також до охорони блокпостів залучили співробітників приватних охоронних фірм. З екіпіровкою самооборонців допоміг Вадатурський.

Харківські бізнесмени

У першій столиці України група місцевих бізнесменів допомагає сформувати спецрота МВС «Харків-2». «Разом з однодумцями забезпечуємо бійців обмундируванням, транспортом, паливом та іншими необхідними речами», – зазначає один з ініціаторів створення роти харківський підприємець Олександр Давтян.

Він розповідає, що основна проблема – бюрократизм в обласному УВС, всіляко гальмує створення підрозділу з професіоналів, які раніше працювали в правоохоронних органах. «Фактично рота є, а юридично – ще ні», – говорить Давтян.

Рінат Ахметов

11 травня «Метінвест-Холдинг» Ріната Ахметова почав набір в добровільні народні дружини (ДНД) в Маріуполі, а двома днями пізніше – в Єнакієвому, Макіївці, Авдіївці та Харцизьку. Прес-служба холдингу стверджує, що члени ДНД діятимуть тільки разом з міліціонерами і виключно без зброї. Як дружинники будуть відбиватися кийками від озброєних до зубів сепаратистів, не уточнюється.

Олег Ляшко

Вперше про формування свого батальйону Олег Ляшко написав на своїй сторінці в Facebook ще 16 березня. Але тоді далі призову справа так і не пішла. Друга спроба датується 10 травня, після подій у Маріуполі.

Цього разу Ляшко не тільки оголосив про набір в особистий батальйон, який отримав назву «Україна», але і розмістив вербувальний плакат, а також номери рахунків, куди патріоти можуть переказувати гроші для підрозділу. Ляшко вирішив оформляти спецбатальйон «Україна» у складі МВС. На даний момент готуються документи. У пункті вербування повідомили, що передбачений штат батальйону «Україна» – 500 чоловік і що вже подано близько 1000 заявок.

Володимир Немировський

В Одесі все складно. 8 травня тут почав свою роботу спецбатальйон МВС «Шторм». Наскільки активно обласна адміністрація та місцевий бізнес брали участь в його формуванні – неясно.

Ще 25 квітня, після атаки на блокпост близько одеського ринку «7-й кілометр», про намір сформувати за підтримки ОДА територіальний спецбатальйон МВС «Одеса» говорив тодішній губернатор області Володимир Немировський. Реалізувати свої плани він не встиг: після масової загибелі одеситів в ході зіткнень 2 травня чиновник був відправлений у відставку, а змінив його Ігор Палиця вирішив створити підрозділи під егідою Міноборони.