Державі повернули водосховище, яке сім років тому отримали очільники «Одесакабелю»
14.05.2014   //  

Суд зобов’язав ТОВ «Одеський осетринницький комплекс» звільнити Карналіївське водосховище, яке розташоване на землях Підгірненської та Карналіївської сільських рад Білгород-Дністровського району Одеської області. Про це свідчить постанова Одеського апеляційного господарського суду від 8 квітня.

У жовтні 2007 року Білгород-Дністровська райдержадміністрація передала фірмі це водосховище в оренду на 25 років для риборозведення. Площа водойми складає 75 га.

У листопаді 2013 року цей договір оренди оскаржила в суді міжрайонна прокуратура, що представляє інтереси Одеської облдержадміністрації та Одеського обласного управління водних ресурсів.

Апеляційний суд позов прокуратури задовольнив. Він вказав, що Білгород-Дністровська РДА не мала права розпоряджатися Карналіївським водосховищем.

По-перше, з огляду на те, що водойма передана фірмі для риборозведення, то надавати її в оренду мала би облдержадміністрація. По-друге, Карналіївське водосховище є водним об’єктом загальнодержавного значення. Воно може бути передане в оренду місцевими держадміністраціями лише за умови надання їм відповідних повноважень Кабінетом міністрів.

Засновниками ТОВ «Одеський осетринницький комплекс» є одесити Микола Меркулов, Володимир Осипчук та Вадим Іоргачов, який є сином екс-депутата Одеської міськради (2002-2006), екс-депутат Одеської облради (2006-2010), гендиректора ПАТ «Одескабель» Дмитра Іоргачова. Микола Меркулов є головою наглядової ради «Одескабеля». Дмитро Іоргачов і Микола Меркулов увійшли до рейтингу найбагатших одеситів за версією «Forbes». Вадим Іоргачов є членом наглядової ради ПАТ «Одескабель».