Троє луганчан зуміли отримати патент на вугілля, і вже третій рік заробляють цим на тендерах
13.05.2014   //  

Починаючи із 2012 року, заклади освіти й медицини Вінницької області закуповують на тендерах вугілля новопридуманої марки ДГЖАКОМ, переплачуючи мільйони гривень. Про це йдеться у статті «Наших грошей» «Прокуратурі. Заява про злочинну схему».

Вугілля марки ДГЖАКОМ – це суміш кількох видів вугілля, яка є запатентована трьома вихідцями з Луганщини – директором ДП «УкрНДІвуглезбагачення» Юрієм Філіппенком, начальником відділу цього ж держпідприємства Петром Скляром і депутатом Антрацитівської міськради від ПР Віталієм Жарчинським.

Вимога постачати ДГЖАКОМ призвела до того, що в області встановилась монополія на перемогу у вугільних тендерах, що спричинило значне перевищення цін над ринковими. Монополія стосується не тільки ДГЖАКОМ у, а й вугілля інших марок. Заклади освіти й медицини з невідомих причин об’єднують в один лот всі види вугілля, і той, хто не володіє правом на патент ДГЖАКОМ, не може взяти участь у тендері взагалі.

Дозволити подібне змішування вугілля іншим підприємцям могло би ДП «УкрНДІвуглезбагачення», однак воно відмовляє претендентам, посилаючись на виданий патент.

У результаті вимог постачати патентовану вугільну суміш, заклади освіти й медицини Віницької області регулярно купують паливо за завищеними цінами. Зростання ціни досягається не тільки за рахунок високої вартості патентованого вугілля, а й значного підвищення ціни на інші марки вугілля, включених до цього лоту.

Порівняти перевищення цін можна на прикладі двох тендерів відділу освіти Вінницької РДА. В одному з них були звичайні марки вугілля і умовна ціна на паливо різних марок склала 847 грн./т (вартість усієї закупівлі, поділена на обсяг придбаного вугілля). У другому випадку до переліку відомих марок було додано ДГЖАКОМ, і умовна ціна склала вже 1 670 грн./т.

Саме ПАТ «Вінницяоблпаливо» і є регулярним переможцем тих лотів, де є частка ДГЖАКОМ.

Інші учасники тендерів, які мають право на використання патенту – ТОВ «Гірничо-збагачувальна фабрика «Центральна», «Євролугінвест» і «Данко» – контролюються одним із авторів патенту Віталієм Жарчинським.

Ці тендери скаржувались у постійно діючій адміністративній колегії АМКУ. Однак у всіх випадках колегія АМКУ ставала на бік замовників.