Організація інвалідів добивається скасування закупівлі «Енергоатому», у якій не брала участі
12.05.2014   //  

Вищий господарський суд не дозволив відмінити процедуру закупівлі «Енергоатомом» монітору радіаційного контролю залізничного транспорту для Запорізької АЕС, відправивши справу на новий розгляд до суду першої інстанції. Про це свідчить постанова ВГСУ від 16 квітня.

Відміни цієї закупівлі добивається дочірнє підприємство Всеукраїнської громадської організації «Союз організацій інвалідів України» «Фаворит-Плюс».

Суди першої інстанції задовольнили позов фірми і зобов’язали «Енергоатом» скасувати закупівлю. Вони дійшли висновку, що для учасників з України були створені дискримінаційні умови порівняно з учасниками-іноземцями. Це проявилося у тому, що учасники-резиденти мали вказувати ціну товару без врахування ПДВ. Тобто, у подальшому цей податок фірма у разі перемоги мала би сплатити сама, за рахунок свого доходу. Разом з тим нерезиденти не є платниками ПДВ на території України і в ціну його теж не включають.

Однак, Вищий госпсуд ці рішення судів попередніх інстанцій скасував і відправив справу на новий розгляд. ВГСУ вказав, що суди не з’ясували, чи «Фаворит-Плюс» взагалі був учасником закупівлі. Адже, як заявляє «Енергоатом», фірма послала заявку про участь у відкритих торгах, але так і не подала свою конкурсну пропозицію.

Крім того, «Фаворит-Плюс» вже оскаржував цей тендер в Антимонопольному комітеті, але отримав відмову у задоволенні скарги. ВГСУ зазначає, що оскаржувати результати закупівлі може лише учасник тендеру.

Як свідчать дані «Вісника державних закупівель», у березні 2013 року «Енергоатом» акцептував пропозицію ТОВ «Позитрон GmbH» (Жовті Води, Дніпропетровська обл.), яке запропонувало поставити монітор радіаційного контролю за 536 тис грн. Його єдиним конкурентом на торгах було харківське ТОВ «Вестрон», цінова пропозиція якого становила 616 тис грн.

Директором дочірнього підприємства «Фаворит-Плюс» є Лариса Бернадіна.