Фірми з кубла Кривопішина розпиляли 12 мільйонів за колодки
08.05.2014   //  

ДП «Одеська залізниця» 25 квітня за результатами тендеру уклала угоду з ТОВ «Сучасні фрікційні системи» на придбання гальмівних колодок за 12,15 млн грн. Про це повідомляється у «Віснику державних закупівель».

«Сучасні фрікційні системи» належать кіпрській компанії «IT-bestiross limited», що зареєстрована на іншу кіпрську компанію «Zipernot ltd», засновником якої записаний Паріс Гаврілідіс  з Кіпру.

Раніше «Сучасні фрікційні системи» називались «Ідея про» і першозасновниками останньої були Євген Тютюшов і Геннадій Політикін, екс-начальник служби матеріально-технічного забезпечення ДТГО «Південно-Західна залізниця». Директором «Сучасних фрікційних систем» сьогодні призначений Євген Тютюшов.

Відомо, що вищезгадана «Zipernot ltd» є також кінцевим власником ТОВ «Група компаній «Вектор», що часто виграє тендери в системі «Укрзалізниці», і ТОВ «Транс Систем Лоджистікс». Остання належить до шести компаній, визначених Укрзалізницею на початку 2012 року уповноваженими операторами по оренді державних вантажних вагонів. Як йдеться в ухвалі Центрально-міського суду м. Макіївки від 14 жовтня 2013 року, підприємство «Транс Систем Лоджистікс» має ознаки фіктивності.

Одним із конкурентів на торгах було ТОВ «Торговий Дім «Енергетичне машинобудівництво» донеччанки Тетяни Грицкевич і Алли Храполович з Вінницької області. Відомо, що на Тетяну Грицкевич була записана частка у ТОВ «Центріндустрія», коли директором там був вищезгаданий Євген Тютюшов.

Другим конкурентом стало ТОВ «Індастріал-Інвест», зареєстроване на кіпрську компанію «Пірімова Холдінгз Лімітед», яка також є власником ТОВ «Мастер Клін», засновником якої раніше був Віталій Величко, бізнес-партнер родини начальника Південно-Західної залізниці Олексія Кривопішина. Також «Пірімова Холдінгз Лімітед» раніше володіла ТОВ «Група компаній «Вектор», кінцевим власником якої тепер є «Zipernot ltd».

У тендері намагалося взяти участь ТОВ «ТВП Кераммаш», зареєстроване у Києві, власником якого значиться Сергій Крюков з м. Слов’янська Донецької області. Однак його пропозиція була відхилена через неповний пакет документів, відсутність забезпечення конкурсної пропозиції та ін.

За даними «Віснику державних закупівель», компанія «Сучасні фрікційні системи» почала вигравати тендери у серпні 2013 року. Відтоді вона отримала підрядів на суму 120 млн грн. «Індастріал-Інвест» отримало замовлень на 69,87 млн грн., ТД «Енергетичне машинобудівництво» на 1,23 млн грн.

Найменування товару Кількість Ціна за од., грн.  
Колодки гальмівні чавунні до локомотивів тип “М” 13589 232,50
колодки гальмівні для моторвагонного рухомого складу тип “Ф” 13331 215,40
колодки гальмівні до пасажирських вагонів типу”С” 30883 198,00