Путін лягає під Китай – міст до Криму за $3 мільярди будуватимуть китайці
05.05.2014   //  

Мінтранс Росії готується укласти з китайськими компаніями меморандум про будівництво транспортного коридору через Керченську протоку, який з’єднає Краснодарський край і Крим, повідомляє «КомерсантЪ».

Технічна модель проекту ще не затверджена – це може бути автомобільно-залізничний міст або міст і підводний тунель. За словами співрозмовників «Комерсант», меморандум може бути підписаний під час візиту Володимира Путіна до Китаю в другій половині травня.

Джерела «Комерсанта», близькі до Мінтрансу і «Автодору» (розробляє техніко-економічне обгрунтування проекту), підтвердили інформацію. «Остаточна конфігурація проекту ще опрацьовується, але цілком реально, що до виконання суттєвої частини робіт можна залучити китайську будівельну компанію, у якої є досвід реалізації великих інфраструктурних проектів», крім того, є «можливість фінансування частини будівництва в юанях».

До 1 листопада мають бути проведені інженерні вишукування та розроблено ТЕО. Загальна вартість коридору оцінюється в 45,36 млрд руб., Проектування – в 1,64 млрд руб. При цьому з тунелем вартість проекту може зрости до $3 млрд.

«Це перший прецедент серйозного партнерства з китайцями на тлі напружених відносин із Заходом через українську кризу», – підкреслює джерело.

Інший співрозмовник «Комерсанта» відзначає, що «залучення фінансування в юанях можна розглядати як відповідь на нестабільність із залученням інвестицій в доларах або євро». «Беручи участь у проекті в Криму, КНР показує, що підтримує і зовнішньополітичну позицію Росії», – додало джерело.

«Окупність цього проекту неочевидна, тому поява китайських компаній можна пояснити їх бажанням зміцнити свій вплив у регіоні. При цьому, швидше за все, інвестиції їм буде повертати російський бюджет, нехай і протягом тривалого терміну», – вважає директор Інституту економіки транспорту і транспортної політики Вищої школи економіки Росії Михайло Блінкін.

Він зазначає, що Китай зараз є світовим лідером з будівництва доріг і мостів з дешевою робочою силою, але «при цьому у китайських компаній немає нових технологій у будівництві». «До того ж найчастіше китайці залучають до виконання проектів власні технічні ресурси і робітників, тому російським компаніями буде складно знайти свою нішу, якщо замовлення отримає китайський гравець», – вважає Блінкін.