У «регіонала», який продав дорожникам сіль за удвічі вищими цінами, відбирають 9 гектарів у Чабанах
29.04.2014   //  

Районна прокуратура, яка представляє інтереси Києво-Святошинської районної державної адміністрації, вимагає розірвати договір оренди ділянки площею 9 га із ТОВ «Рей-Марк». Про це свідчить постанова Вищого господарського суду від 24 квітня.

РДА передала цю ділянку в оренду на 49 років у вересні 2009 року для будівництва торгово-офісного, ресторанно-готельного комплексу. Ділянка знаходиться в межах селища Чабани. Орендна плата була встановлена у розмірі 5% від нормативної оцінки (8,37 млн грн.).

Підставою для розірвання договору прокуратура вказала заборгованість з орендної плати за період з березня 2012 року по лютий 2013 року у розмірі 264 тис грн.

Суд першої інстанції відмовився розірвати договір оренди, пославшись на те, що до моменту звернення прокурора з позовом фірма заборгованість повністю погасила.

Апеляційний суд це рішення скасував і зобов’язав «Рей-Марк» повернути ділянку райдержадміністрації. Своє рішення суд мотивував тим, що фірма неналежним чином виконувала умови договору, внаслідок чого утворилася заборгованість і подальша сплата боргу не свідчить про відсутність факту порушення умов договору.

У свою чергу Вищий госпсуд відправив справу на новий розгляд до суду першої інстанції. Він вказав, що суди не встановили, в які строки (щоквартально, кожного місяця, тощо) і в якому розмірі повинна була вноситись орендна плата, чи носила несплата оренди систематичний характер. Також не було належним чином перевірено обставин щодо дійсного розміру заборгованості з орендної плати за договором оренди земельної ділянки станом на момент звернення прокурора з позовом.

ВГСУ зазначив, що для розірвання договору оренди закон передбачає не тільки факт порушення договору, а й обов’язково наявність шкоди, завданої цим порушенням. А суди не з’ясували, яка шкода була завдана райдержадміністрації.

Засновниками ТОВ «Рей-Марк» є депутат Бориспільської райради від Партії регіонів Денис Кармацьких і Олексій Клюк.

Кармацьких також є засновником ТОВ «Гран Трейд», яке продавало «Укравтодору» сіль за завищеними цінами, а також компанії «АВП Нордік Продактс Україна», яка виграла 14,82 млн грн. на переоснащення Бортницької станції аерації в Києві.

Фірми «Рей-Марк» і «Гран Трейд» зареєстровані за однією адресою: Київ, вул. Прорізна, 23.