Нацбанк відписав кіпріотам 14 мільйонів щорічної данини за Майкрософт
24.04.2014   //  

Національний банк України 14 квітня за результатами тендеру уклав угоду з ТВО «БМС Консалтінкг» на техпідтримку та ліцензування програмного забезпечення корпорації Microsoft на поточний рік. Вартість угоди склала 14,29 млн грн. Про це повідомляється у «віснику державних закупівель».

Замовлено техпідтримку на 6300 комп’ютерів згідно з трьома ліцензіями: OfficeProPlus ALNG SA MVL Pltfrm,  WinPro ALNG SA MVL Pltfrm wMDOP, CoreCAL ALNG SA MVL Pltfrm DvcCAL. Таким чином пакет ліцензій на один комп’ютер обійдеться в 2 269 грн.

Йдеться про ліцензії Microsoft Enterprise Agreement (EA) – це призначена для організацій з великою кількістю комп’ютерів/користувачів комплексна програма корпоративного ліцензування Microsoft. Оплата за постійні (безстрокові) ліцензії розбивається на щорічні платежі, а вартість ліцензій в розрахунку на один ПК лишається постійною протягом всього строку дії угоди.

Основним власником «БМС Консалтінг» є ТОВ «Монсервен» (99%), що зареєстроване на кіпрську компанію «Перпл Стоун Інвестментс ЛТД», ще 1% зареєстровано на киянина Сергія Савченка, який є директором фірми.

Згідно з даними «ВДЗ», Нацбанк платить «БМС Консалтінг» за ці ліцензії щороку – починаючи з 2011 р. Сума угоди щоразу складає 14,27-14,29 млн грн.

Єдиним допущеним до участі конкурентом стало ПрАТ «Енвіжн-Україна», власником якого є ДП «Сітронікс Інформаційні Технології» («СІТ»), засноване московською «Енвіжн груп». «СІТ»  входить до складу ВАТ «Ситроникс» з групи «Система» російського мільярдера Володимира Євтушенкова. Його пов’язують товариські стосунки з екс-президентом Віктором Януковичем. Євтушенков відомий як віце-президент товариства мисливців та рибалок «Кедр», раніше зареєстрованого за адресою колишньої резиденції «Межигір’я».

Участь у тендері також намагалося взяти ТОВ «Компарекс Україна», однак пропозицію фірми відхилили на невідповідно оформлені документи.

Усі три компанії, що прийшли на тендер, є авторизованими партнерами Microsoft з продажу ліцензій Enterprise Agreement.