Донецькі «родички» розпиляли 8 мільйонів на пальне для «Донбасенерго»
24.04.2014   //  

ПАТ «Донбасенерго» 10 квітня за результатами тендеру уклало угоди з ТОВ «Торговий Дім Славута» на постачання палива на загальну суму 8,45 млн грн. Про це повідомляється у «Віснику державних закупівель».

З квітня по червень фірма постачатиме бензин А-92 по 12,50 грн./л (усього 67 500 л), а також дизельне паливо по 11,80 грн./л (усього 645 000 л).

До участі у тендері було допущено дві компанії: ТОВ «ТД Славута» і ПП «Торгово-виробнича компанія» («ТВК»).

Власниками «Славути» є Андрій Гарбуз та Ганна Гришанова, обидвоє з Краматорська.

Гарбуз також раніше був співзасновником ТОВ «Торговий дім Вітарт». Цю фірму він створював у 2007 р. з Михайлом Буровим, сином Володимира Бурова, члена наглядової ради ПАТ «Старокраматорський машинобудівний завод» Сергія Близнюка, сина Анатолія Близнюка, екс-очільника Мінрегіонрозвитку, а нині народного депутата від Партії регіонів. Сам Михайло Буров до квітня 2011 року був партнером дружини Сергія Близнюка Олени по фірмі ТОВ «Ікос Інвест».

Що ж до Гришанової, то вона свого часу була директором фірми «Експерт-Центр». Наступною за Гришановою цю посаду зайняла Ольга Карманова, на яку записаний єдини конкурент на тендері – «Торгово-виробнича компанія».

«Експерт-Центр» наразі переоформлений на Світлану Рудоман. Раніше, у 2008-2011р.р. директором фірми був Руслан Рудоман, який мав спільний бізнес зі згаданим вище власником «Славути» Андрієм Гарбузом – ТОВ «КраматорськНафтопродукт» (нині ліквідоване).

До середини 2011 року усі три згадані фірми, «Славута», «ТВК» і «Експерт-Центр», були приписані за однією адресою в Слов’янську Донецької області – по вул. Чубаря, 6. Пізніше «Торгово-виробничу компанію» перереєстрували на вул. Паризької Комуни, 23, а «Експерт-Центр» – на Карла Маркса,12. При цьому, згідно з даними ЄДР, у фірм і досі спільний телефон – 2-89-09.

На тендери ці компанії фірми також часто приходять попарно: так у лютому було розіграно 29 млн грн. на паливо, запчастини й трансформатори для «Центренерго».

За останні шість років фірма «ТД Славута» виграла тендерів на 848,68 млн грн. «ТВК» з 2008 року виграла тендери на 2 556,30 млн грн., більшу частину з яких склали підряди на постачання вугілля для «Центренерго».Що ж до  «Експерт центру», то він почав вигравати державні тендери у 2010 році, усі підряди на 48,27 млн грн. отримано у «Центренерго».

Відтак загальні тендерні здобутки цієї групи за п’ять років становлять 3,43 млрд грн.