Прокуратура часів Пшонки намагалась повернути турбазу, приватизовану на початку 90-х
23.04.2014   //  

Вищий госпсуд відправив справу про вилучення туристичної бази ім. Остапа Вишні у ПП «Маркеттранс» на новий розгляд до госпсуду Херсонської області. Про це свідчить постанова від 16 квітня.

Таким чином ВГСУ скасував рішення судів перших двох інстанцій, які визнали за Фондом держмайна право власності на турбазу і вилучили її з незаконного володіння ПП «Маркеттранс».

Суди попередніх інстанцій дійшли висновку, що на початку 1990-х років ця турбаза незаконно опинилася у власності підприємства «Херсонтурист», оскільки це державне майно, яке не належало профспілкам. У 2008 році «Херсонтурист» продав базу ПП «Маркеттранс».

Передаючи справу на новий розгляд, ВГСУ вказав, що рішення попередніх судів ґрунтуються на неналежних доказах, а саме: деякі копії документів не засвідчені належним чином.

Крім того, ВГСУ назвав передчасними висновки судів про відсутність підстав для застосування спливу позовної давності. Попередні суди зазначили, що прокурору стало відомо про порушення інтересів держави у липні 2011 року у ході прокурорської перевірки, відтак трирічний термін не перевищено.

Але ВГСУ послався на норму, за якою у випадках, якщо з позовом звернувся прокурор, який не є позивачем, то позовна давність обчислюється від дня, коли про порушення дізнався саме позивач, а не прокурор. А суди попередніх інстанцій не встановили, коли саме Фонду держмайна стало відомо про порушення його прав.

Зауважимо, що участь у справі також брали «Надра банк» та «Факторіал-Банк», в іпотеку яким ПП «Маркеттранс» передало турбазу в якості забезпечення кредитних зобов’язань.

Туристична база ім. О.Вишні розташована в Херсонській області, Цюрупинському районі с. Кринки.

«Херсонтурист» входить до ПАТ «Укрпрофтур», яке підпорядковується Федерації профспілок України. Незмінним директором «Херсонтуриста» є Михайло Гусар.

Засновниками ПП «Маркеттранс» є екс-депутат Дніпровської районної у місті Херсоні ради (2006-2010, Партія регіонів) Віктор Полтєв, Ольга Березовська і Любов Лілякевич. Заступником директора Полтава був екс-депутат райради Михайло Крижановський. Станом на 2011 рік база і розташований на її території музей Остапа Вишні були у дуже поганому стані.