У меткомбіната Ахметова-Бойко забрали 3500 гектарів, якими він користався 15 років без держакту
22.04.2014   //  

Суд зобов’язав ПАТ «Маріупольський металургійний комбінат ім. Ілліча» повернути земельну ділянку площею 3555,5 га Павлопільській сільській раді та Головному управлінню Держземагентства у Донецькій області. Про це свідчить постанова Донецького апеляційного господарського суду від 17 лютого.

Державний металургійний комбінат імені Ілліча у 1995 році був перетворений на Орендне підприємство «Маріупольський металургійний комбінат імені Ілліча». А у 1996 році Орендне підприємство разом із Фондом держмайна утворили ВАТ «Маріупольський металургійний комбінат ім. Ілліча», яке у 2010 році стало приватним акціонерним товариством.

Ще будучи державним підприємством комбінат у 1993-94 роках отримав держакт на право постійного користування ділянкою площею 3555,5 га для сільськогосподарського використання.

У 2013 році після перевірки обласної Держінспекції сільського господарства районна прокуратура звернулася до суду з проханням зобов’язати ПАТ припинити користуватися вказаною ділянкою, оскільки після реорганізації держпідприємства у 1996-му «ММК ім. Ілліча» не оформив правовстановлюючих документів на ділянку.

Суд першої інстанції вимоги прокуратури не задовольнив, визнавши натомість право ПАТ «ММК ім. Ілліча» на користування вказаними землями.

Суд зазначив, що ПАТ «ММК ім. Ілліча» є правонаступником особи, на ім’я якої видано держакт на ділянку площею 3555,5 га, і до нього перейшли усі майнові права попередника. Як вказав суд, діюче на той час законодавство передбачало, що юридична особа припиняє свою дію лише у випадках або ліквідації, або у випадках злиття, поділу чи приєднання. У даному ж випадку відбулось перетворення державного підприємства у відкрите акціонерне товариство, тобто було змінено лише організаційно-правову форму юрособи.

Госпсуд зауважив, що позовні вимоги прокуратури і сільради трохи різнилися: прокуратура вимагала повернення ділянки сільраді, а та у свою чергу була готова переоформити користування ділянкою для ПАТ на умовах оренди. За даними «Наших грошей», комбінат платить за ділянку лише земельний податок у розмірі 22 грн. за гектар.

Апеляційний суд став на сторону прокуратури і сільради. Він вказав, що внаслідок реорганізації у ВАТ «ММК ім. Ілліча» згідно з п.3 ст.27 Земельного кодексу УРСР (в редакції від 13.03.1992) у підприємства припинилося право на користування ділянкою. Автоматичного переходу прав землекористування від держпідприємства до ВАТ «ММК ім. Ілліча» чинним на момент його утворення законодавством передбачено не було. А у встановленому порядку акціонерне товариство держакту на ділянку не отримувало.

Апеляційний суд також зазначив, що, визнавши за ПАТ «ММК ім. Ілліча» право на користування ділянкою за відсутності відповідного рішення сільради, суд першої інстанції фактично підмінив сільраду і порушив її виключне право на управління землями.

За даними прокуратури, вартість ділянки становить 74,12 млн грн.

ПАТ «Маріупольський металургійний комбінат імені Ілліча» контролює нідерландська компанія Metinvest B.V. Ріната Ахметова.

Протягом 1990-2012 років меткомбінатом керував екс-депутат Донецької облради, екс-нардеп Володимир Бойко. У 2010-му ЗМІ писали про конфлікт навколо «ММК ім. Ілліча», який закінчився тим, що контроль над ним отримав Рінат Ахметов.