У рідної фірми Присяжнюка забирають половину аеродрому в селі на Херсонщині
19.04.2014   //  

Херсонська обласна прокурора з нагляду за додержанням законів у транспортній сфері вимагає визнати недійсним договір оренди злітної смуги площею 4 га, який в лютому 2013 року уклали ТОВ «СП «Українські рисові системи» та Привільська сільська рада (Каланчацький район). Про це свідчить постанова Вищого господарського суду від 17 квітня.

Прокуратура вимагає повернення у власність сільради половини аеродрому.

Свої вимоги прокурор мотивує тим, що при укладенні договору не було здійснено оцінку об’єкта оренди та його площу, був відсутній чітко встановлений розмір орендної плати, відсутнє страхування орендарем взятого ним в оренду майна.

У подальшому сільрада затвердила звіт про оцінку споруд аеродрому, наданий МП «Бізнес-експерт». Прокуратура стверджує, що цей звіт не відповідає вимогам закону, оскільки оцінка майна була проведена неякісно, що призвело до неправильного розрахунку орендної плати. Орендна плата в договорі зазначена без врахування дійсної ринкової вартості майна.

Суд першої інстанції залишив позов прокуратури без розгляду, посилаючись на те, що прокурор неправильно визначив позивача: прокуратура позивалася від свого імені, а нібито повинна була від імені сільради. Апеляційний суд і ВГСУ це рішення скасували і відправили справу на розгляд суду першої інстанції.

Засновниками ТОВ «СП «Українські рисові системи» є київські ТОВ «Рис Русі» і ТОВ «Торговельний дім «Українські рисові системи». Керівником фірми є Володимир Кравченко.

Фірму «Рис Русі» заснували кіпрська компанія «Едетано Лтд» і белізька компанія «Капріол Інвестмент Лтд». Директором цієї фірми є Ігор Шляхтін, який є засновником і директором ТОВ «ТД «Українські рисові системи».

У 2012 році Шляхтін був директором ТОВ «Нові інвестиційні технології», яка є близькою до екс-міністра аграрної політики Миколи Присяжнюка.

Також Шляхтін керує ТОВ «Лісовий альянс», одним із засновників яких є фірма «Нові інвестиційні технології». Він же був директором ТОВ «Інвест-омо» (теж заснована «Новими інвестиційними технологіями»), яку з березня цього року очолює похресник Віктора Януковича, син екс-міністра Роман Присяжнюк.