- НАШІ ГРОШІ - https://nashigroshi.org -

РДА віддала 40 га під сонячну електростанцію, мотивуючи тим, що ця електрика для селян

Прокуратурі Христинівського району (Черкаська обл)не вдалося забрати у місцевого депутата і його партнерів з Києва і Німеччини земельну ділянку площею 40,37 га, де планується будівництво сонячної електростанції. Про це свідчить постанова [1] Вищого господарського суду від 8 квітня.

Восени 2012 року Христинівська райдержадміністрація передала ділянку, що розташована на території селища Верхнячка, ТОВ «Санвей СТ» в оренду на 49 років.

На початку 2013 року прокуратура звернулася до суду з вимогою повернути землю району. Свою позицію прокуратура мотивувала тим, що розміщення електростанції не підпадає під поняття будівництва об’єктів, які діятимуть для соціального забезпечення місцевої громади.

Суд першої інстанції у задоволенні позову прокуратурі відмовив. Він вказав, що РДА діяла в межах своїх повноважень. Суд зазначив, що ділянка не вибувала з державної власності, її цільове призначення не змінювалось. При цьому район «отримав більше 1 млн грн інвестицій, сплачено біля 50 тис. грн податків в бюджет».

Разом з тим апеляційний суд це рішення скасував, оскільки проект будівництва сонячної електростанції не був включений до Програми економічного і соціального розвитку Христинівського району на 2012 рік, який був затверджений після передачі ділянки фірмі «Санвей СТ». Таким чином будівництво електростанції не може бути віднесено до об’єктів, пов’язаних з обслуговуванням жителів району.

У свою чергу ВГСУ залишив в силі рішення суду першої інстанції. Він вказав, що апеляційний суд не врахував те, що РДА передавала ділянку в оренду з метою постачання жителям району електричної енергії, виробленої із альтернативних джерел, а інвестиційний проект будівництва фотоелектричної станції був включений до Програми соціально-економічного розвитку району на 2013 рік. ВГСУ визнав, що дане будівництво спрямоване на задоволення потреб місцевої громади.

Раніше вказана ділянка використовувалась як поля фільтрації Верхняцького цукрового заводу – звалище відходів промисловості. Після ліквідації заводу, з 2007 року, ділянка передана до земель запасу Верхняцької селищної ради.

Засновниками ТОВ «Санвей СТ» є ТОВ «Совентікс Україна» (70%), а також депутат Христинівської міської ради від «Єдиного центру» Валентин Ісаков [2], киянин Олександр Самокиш, та німці Вальдемар Германн і Трауготт Функ.

Засновниками ТОВ «Совентікс Україна» є Вальтер Пройгшас і німецька компанія «Совентікс Гмбх» (Soventix GmbH).

Олександр Самокиш також є співзасновником ПП «Азовенерго» і ПП «Азовенергомаш», які до 2018 року планували [3] побудувати в Запорізькій області два вітропарки, а також ПП «Приморськазовенерго», ПП «Бердянськазовенерго», ТОВ «НВО «Вітроазовенерго», ТОВ «Південьміськбуд ДБК-1».