Залізнична «прокладка» Януковича ліквідувалась, залишивши державі багатомільйонні борги
17.04.2014   //  

Близьке до «Сім’ї» ТОВ «Прем’єр Лізинг», що отримало від структур Державної адміністрації залізничного транспорту підряди вартістю 27 млрд грн. на постачання вагонів і локомотивів, зникло. За місцем реєстрації його вже немає, а відвантаження рухомого складу припинені. З фірмою вже почали судитися як замовники, так і підрядники, вимагаючи понад 400 млн грн. Про це пише Вадим Стародубцев у «Діловій столиці».

Понад 100 млн грн. боргу від «Прем’єр Лізингу» вимагають  Дарницький вагоноремонтний завод, майже 200 млн грн. – «Укрспецвагон», 50 млн грн. – Донецька залізниця.

Окрім того, Криворізький дизельний завод, у якого «Прем’єр Лізинг» торік замовив випуск 320 вагонів на 224 млн грн., недоотримав від фірми понад 55 млн грн. за вже виготовлену продукцію і також вимагає повернення цих грошей.

У лютому-березні цього року господарські суди відхилили позови дизельного заводу і «Укрспецвагону».

Повернути свої гроші цим та іншим компаніям навряд чи вдасться. «Прем’єр Лізинг» фактично припинив господарську діяльність і. За даними видання, зараз в «Укрзалізниці» триває масштабна перевірка взаємозв’язків з цією компанією.

Нагадаємо, влітку 2012 року «Прем’єр Лізинг» виграв тендер компанії «Укрспецвагон» – дочірньої структури «Укрзалізниці». Фірма зобов’язалася поставити держпідприємству на умовах фінансового лізингу 3 тис піввагонів на 3,06 млрд грн.

Буквально через місяць фірма виграла ще один підряд: 2 тис піввагонів на 2,04 млрд грн. у «Прем’єр Лізинга» купила ще одна компанія зі структури адміністрації залізничного транспорту – Дарницький вагоноремонтний завод.

Восени минулого року Донецька, Одеська і Львівська залізниці підписали з фірмою договори на поставку 350 локомотивів протягом 2013-2016 років. Загальна сума контрактів – 22,17 млрд грн.

Станом на 2012 рік засновником ТОВ «Прем’єр Лізинг», статутний фонд якого становив 1 тис грн., був Анатолій Герасименко з села Білокуракине Луганської області. Згодом його змінив киянин Андрій Черніков. При цьому статут фірми зріс до 1 млн грн.

Постійним «конкурентом» «Прем’єр Лізинга» на державних тендерах була фірма «Альянс лізинг». Обидві структури мали однаковий номер телефону і знаходилися на обслуговуванні юридичної компанії «Стайлинг». А засновник «Стайлингу» Богдан Данкевич відомий як засновник ПАТ «Домінанта», основним акціонером якого є ТОВ «Танталіт» – номінальний власний резиденції «Межигір’я» Віктора Януковича.