Прокуратурі не вдається забрати у рідної фірми «литвинівця» пляж в Аркадії, де збудували нічний клуб
17.04.2014   //  

08-1Вищий госпсуд скасував рішення попередніх судів і відправив на новий розгляд справу про розірвання договору оренди піщаного пляжу площею 1190 кв м в Одесі із ТОВ «Аркадія». Про це свідчить постанова Вищого господарського суду від 8 квітня.

Вказана ділянка розміщена між траверсами №18А та №19 у районі пляжу «Аркадія». Фірма отримала її в оренду у грудні 2006 року строком на 25 років – до 31 грудня 2031 року.

Суд першої інстанції у жовтні 2013 року розірвав цей договір оренди, оскільки, порушуючи умови угоди, фірма забудувала пляж і встановила огорожу, обмеживши доступ відпочивальників до води.

Апеляційний суд теж визнав, що ТОВ «Аркадія» порушило умови договору. При цьому  він послався на пояснення Управління інженерного захисту території міста та розвитку узбережжя Одеської міськради про те, що фірма не проводить профілактику берегозахисних функцій пляжу, не забезпечила схоронність орендованого майна, а також не обладнала рятувальний пост і пункт медичної допомоги.

ВГСУ вказав, що апеляційний суд вийшов за межі заявлених підстав позову, оскільки прийняв рішення на основі пояснень Управління розвитку узбережжя, що були подані вже після початку розгляду справи по суті. Тобто, суд першої інстанції їх не розглядав і не посилався на них при ухваленні свого рішення.

Крім того, ВГСУ вважає, що суди не надали належної оцінки тому, чи не обмежує права фірми умова договору, яка забороняє забудовувати пляж. Адже у 2009 році суд по іншій справі визнав право власності «Аркадії» на збудоване майно.

Зауважимо, що спочатку прокуратура, окрім розірвання договору оренди, також вимагала звільнити пляж від забудови, однак у ході розгляду справи сама відмовилася від цього пункту.

На території пляжу фірма збудувала клуб «Плаза біч». Згоди на будівництво від міськради ТОВ «Аркадія» не отримувало.

Засновниками ТОВ «Аркадія» є ТОВ агропромислове підприємство «Світанок» (98,8%) і мале підприємство брокерська фірма «Вербух». Керівником фірми є Віктор Александров.

Нинішніми засновниками підприємства «Світанок» є Лариса Ставицька і Тетяна Кутуза, керівник – Андрій Потоцький. Протягом 1996-2003 років до складу засновників цієї фірми входив депутат Одеської обласної ради від Народної партії Василь Калашник. Потоцький протягом 2009-2012 років був директором ТОВ «Агроінвестгруп», співзасновником якої є Калашник.