Кооперативи екс-менеджерів Одеського коньячного заводу за безцінь викупили майже 4 гектари біля моря
17.04.2014   //  

Суди скасували договори оренди чотирьох ділянок на території Рибаківської сільської ради Березанського району (Миколаївська обл.), але не відмінили продаж орендаторам цих ділянок. Про це свідчать постанови Вищого господарського суду від 7 квітня.

Суди визнали недійсним розпорядження Бережанської райдержадміністрації від 28 вересня і 15 листопада 2007 року, і укладені на їх основі договори оренди чотирьох ділянок площею по 0,99 га кожна.

Як встановили суди, РДА ухвалила свої розпорядження без наявності позитивного висновку державної експертизи землевпорядної документації.

Вказані ділянки на 49 років для розміщення туристичних готелів в оренду передавалися чотирьом виробничим кооперативам: «Чорноморська волна», «Морський прибій», «Березанський мерідіан» і «Прибрежний мерідіан».

26 січня 2009 року кооперативи викупили ці ділянки у РДА по 141 тис грн.

Суди відмовилися визнати недійсним продаж землі кооперативам. Прокуратура посилалася на те, що ділянки знаходяться у межах прибережної смуги та відносяться до земель водного фонду і надання їх у власність не передбачена Водним кодексом. Суди наголосили, що прибережні захисні смуги встановлюються за окремими проектами землеустрою. А щодо вказаних ділянок такі документи відсутні.

Засновниками усіх чотирьох кооперативів є одесити Павло Панченко, Роман Кузанашвілі і Володимир Терзієв. Кооперативи зареєстровані в Одеській області, у м. Овідіополь, вул. Кірова, 35.

За цією ж адресою зареєстровані ще ряд виробничих кооперативів з тими ж власниками: «Сонячна лагуна», «Бріз-авант», «Новий берег», «Южна бухта», «Прибрежний»,  «Бриз-аваст» і «Березанський».

Кузанашвілі і Терзієв раніше працювали комерційним і технічним директорами Одеського коньячного заводу. Разом з Валентином Стремядіном і Робертом Гулієвим вони є власниками патентів на композиції інгредієнтів горілки, спосіб очищення горілки, закупорювальний пристрій до пляшки. Ці четверо також є співзасновниками ТОВ «Шустов-агро», ТОВ «Науково-виробнича фірма «Виноградарський розсадниковий комплекс» і науково-виробничий центр «Бургунь».