Продажем держшахт замість людини Юри Єнакіївського займеться довірена особа Тимошенко
14.04.2014   //  

На початку квітня змінився куратор приватизаційної кампанії з продажу державних шахт у цьому році – замість Ігоря Поповича, який отримав посаду з подачі «регіонала» Юрія Іванющенка, крісло першого заступника міністра енергетики та вугільної промисловості посів Юрій Заков, колишній керівник ДП «Ровенькиантрацит». Про це пише Дмитро Рясний у «Коментарях».

За даними видання, на цю посаду Зюков був делегований від лідера «Батьківщини» Юлії Тимошенко, «вірність якій він довів ще у 2006-2008 роках, коли на посаді першого заступника голови тоді ще існуючого Мінвуглепрому виконував всі партійні доручення». Зюков був довіреною особою Юлії Тимошенко на президентських виборах 2010 р.

«На нинішньому посту від нього не вимагається нічого нового: встановлення контролю над фінансовими потоками галузі та розподіл коштів. Ключова відмінність між Поповичем і Зюковим у тому, що якщо перед першим ставилося завдання провести приватизаційні торги в режимі економії грошей його учасників, то перед другим – отримання максимально високої ціни за державні шахти», – зауважує автор.

Автор прогнозує, що куплять шахти їхні нинішні куратори, яких вугільні держпідприємства знайшли за десятиліття роботи в умовах ринкової економіки, лише формально зберігаючи статус держпідприємств. Так, наприклад, «Луганськвугілля» роками акцептує тендери зі структурами, близькими народному депутату від Партії регіонів Олександру Єфремову. «Донецька вугільна енергетична компанія» і «Львіввугілля» продають свою продукцію на теплоелектростанції Ріната Ахметова. А «Макіїввугілля» здійснює збут виключно через компанії-логісти Віктора Нусенкіса («Донецьксталь») та Андрія Орлова («Енергоімпекс»). Ламати ці лінії залежності у нинішніх умовах ніхто не буде, оскільки шахтарі на кілька місяців (до побудови нових схем) залишаться без роботи.

До кінця року будуть продані всі перспективні вугільні держпідприємства. На торги буде виставлено більше 60 шахт, що входять до складу 15 державних вугільних холдингів.

За даними видання, виставлені на торги вугільні підприємства видобувають в цілому близько 16 млн т вугілля. Це еквівалентно 70% середньорічного обсягу, що видається державними шахтарями. Решта 30% – це десятки шахт, що є безперспективними з точки зору своїх запасів або нерентабельними через технічну відсталість.