Генпрокуратура зайнялась схемниками, які дозволили Курченко мати надприбутки від скрапленого газу
11.04.2014   //  

Відділ розслідувань особливо важливих справ Генеральної прокуратури України розслідує ситуацію зі спецаукціон з продажу скрапленого газу держкомпаніями «Укргазвидобування» і «Укрнафта» (в якій держава контролює 50% +1 акцію). Про це йдеться в листі ГПУ від 8 квітня, текст якого має «OilNews».

У рамках досудового слідства ГПУ зажадала у Міністерства енергетики та вугільної промисловості документацію щодо підготовки, порядку проведення та результатів аукціонів, зокрема, що стосується діяльності Аукціонного комітету.

Слідство, зокрема, встановило, що держкомпаніями на спецаукціонах для потреб населення продавався скраплений газ, який в основному купували компанії «ГазУкраїна-2009», «Укрхарківгазпостач-2009», «Харків-СПБТ», «Черкаси-Газснаб», «Луганскпропангаз», «Запоріжгаз-2000», «Київоблпропангаз», «Чернівці-СПБТ», «Харківспецгазснаб», «Донецьк-Бистсжіжгаз» та ін.

«Зазначені суб’єкти господарювання реалізацію газу для потреб населення не здійснювали, а передавали його для реалізації ТОВ «ГазУкраїна 2020» та іншим суб’єктам, які реалізовували його власникам автозаправних станцій», – наголошується в листі Генпрокуратури.

В зв’язку з цим ГПУ просить Міненерговугілля до 14 квітня надати дані і копії документів, що охоплюють період проведення аукціонів з 1 січня 2009 р. по 15 березня 2014 р.

У Міненерговугілля в березні була розпочата службова перевірка діяльності радника міністра і колишнього директора нафтогазового департаменту Ігоря Кірюшина на предмет корупції в ході його роботи главою Аукціонного комітету з проведення торгів ресурсами держкомпаній.

Перевірка розпочата у зв’язку із зверненням до міністра енергетики активіста Майдана Івана Кучевського.

Згідно з документом, оцінки потребує діяльність Кірюшина в якості глави Аукціонного комітету з продажу нафти, газового конденсату власного видобутку і скрапленого газу.

Як пише у своєму зверненні активіст, в 2012-2013 рр. Аукціонний комітет був нелегітимний, оскільки в 2012 р. Мінекономрозвитку відкликало своїх трьох представників, а в 2013 р. свої посади в Міненерговугілля і «Нафтогазі України» втратили члени Аукціонного комітету Костянтин Бородін та Євген Корнійчук.

«Враховуючи це, аукціонний комітет мав втратити свою легітимність. Однак він продовжив свою роботу під керівництвом радника міністра І. Кірюшина як «приватна» компанія», – пише активіст у своєму зверненні.

З наявних даних не можна зробити однозначного висновку про те, чи підписував Кірюшин протоколи проведення згаданих спецаукціонів в 2013 р. За даними джерел, цих документів ніхто не бачив.

Сформований 17 травня 2010 склад Аукціонного комітету скористався недосконалістю нового порядку проведення торгів нафтою ВАТ «Укрнафта», в результаті чого втрати компанії склали близько $262 млн. Це відбулося завдяки тому, що під час внесення змін у нормативну базу, що стосується аукціонів, не було уточнено, що до митних цін, на основі яких вираховувалася вартість української нафти, необхідно додавати ПДВ. В результаті митні ціни приймалися в якості кінцевих для української нафти. Таким чином, ціна її реалізації була майже на 20% нижче ринкової. Аукціонний комітет нічого не зробив для оперативного виправлення ситуації.

Крізь пальці дивився Аукціонний комітет і на інші дії «Укрнафти» по відходу від аукціонного продажу енергоресурсів. Зокрема, «Укрнафта» протягом багатьох років виставляла на аукціон щомісяця по 7 тис. тонн конденсату, а з 2010 р. він зник з номенклатури компанії. Крім того, «Укрнафта» змінила умови поставки нафти ряду родовищ, зокрема залізничним транспортом, що автоматично знижувало конкуренцію.

Також при цьому складі Аукціонного комітету закінчилися комерційні аукціони з продажу скрапленого газу. З 2010 р. весь газ продавався виключно на спецаукціонах для потреб населення за пільговими цінами, хоча раніше на ці потреби йшло не більше 20% виробленого держкомпаніями «Укрнафта» і «Укргазвидобування» скрапленого газу.

Склад Аукціонного комітету з реалізації енергоресурсів держкомпаній (станом на осінь 2010 р.):

1. Олександр Сухомлин, заступник міністра економіки;

2. Ігор Кирюшин, заступник міністра палива та енергетики;

3. Костянтин Бородін, директор департаменту нафтової, газової та нафтопереробної промисловості Мінпаливенерго;

4. Євген Корнійчук, заступник голови правління НАК «Нафтогаз України»;

5. Андрій Кущ, начальник департаменту АТ «Укрнафта»;

6. Оксана Масс, заступник директора ДК «Газ України»;

7. Олексій Прохоренко, начальник управління ДК «Укргазвидобування»;

8. Михайло Русніцкій, заступник міністра економіки;

9. Тетяна Волович, начальник відділу департаменту Мінпаливенерго, секретар Аукціонного комітету з продажу скрапленого газу на Українській аграрній біржі;

10. Лариса Гребенникова, заступник директора департаменту – начальник відділу Мінекономіки, секретар Аукціонного комітету з продажу нафти і газового конденсату на Українській аграрній біржі та Української міжбанківської валютної біржі;

11. Михайло Міндреску, директор УО «Укрнафтохімпереробка».