Залізничні «прокладки» часів Януковича розіграли 16 мільйонів на перевезення вугілля і деревини
10.04.2014   //  

ТОВ «Юніверсал Карго Транс» 11-31 березня за результатами тендерів уклала угоди на перевезення вантажів залізничним транспортом на суму 16,09 млн грн. Про це повідомляється у «Віснику державних закупівель».

ДП «Волиньвугілля» замовила 11200 вагонів за 15,68 млн грн. Транспортують зі станції Іваничі до станції Соснівка (ПАТ «Львівська вугільна компанія»).

Ще 84 піввагони за 0,41 млн грн. замовив Національний природний парк «Сколівські бескиди». Йдеться про перевезення лісопродукції залізничним транспортом від станції Сколе ДТГО «Львівська залізниця» до станцій переходу на західноукраїнському кордоні Вадул-Сірет/Дорнешті.

Львівське «Юніверсал Карго Транс» зареєстрована на Марію Валігуру, яка до того була тільки директором фірми. Марія Валігура відома як керівник комерційного ВП «Дирекція залізничних перевезень». Раніше засновником компанії був дніпропетровець Віталій Башун, земляк колишнього першого заступника гендиректора «Укрзалізниці» Петра Науменка, близького до сім’ї Віктора Януковича. З урахуванням цієї закупівлі «ЮКТ» отримало підряди держпідприємств на загальну суму 394,04 млн грн.

На обох тендерах єдиним конкурентом було донецьке ТОВ «Транс Систем Лоджистікс», зареєстроване на кіпрську компанію «Ніфіагон Лімітед», що засноване іншою кіпрською фірмою «Zipernot ltd», засновником якої є Паріс Гаврілідіс (Παρισ Γαβριηλιδησ) з Кіпру.

Відомо, що «Zipernot ltd» є також кінцевим власником ТОВ «Сучасні фрікційні системи» і ТОВ «Група компаній Вектор». Ці компанії близькі до Геннадія Політикіна, екс-начальника cлужби матеріально-технічного забезпечення ДТГО «Південно-Західна залізниця» і Дениса Шелковіна, який мав спільний бізнес із Олександром Куліковим, партнером директора ДП «Укрзалізничпостач» Олега Якимовського.

«Транс Систем Лоджистікс» була заснована у кінці 2011 року за адресою (Донецьк, бул. шахтобудівників буд. 16, кв. 63), де реєструвалися фірми сім’ї Рожкових – ПП «Форо» і Благодійний фонд сприяння молодим юристам. Зокрема на Наталію Рожкову у свій час була переоформлене ТОВ «ТД «Укртранс», першозасновниками якого були фірми, які мають стосунок до структур Ріната Ахметова і Антона Пригодського. За даними СМІДА, Рожкова працює в Корпорацiї «МПС» заступником директора з правових питань.

ТОВ «Юніверсал Карго Транс» і ТОВ «Транс Систем Лоджистікс» входять у число шести компаній, визначених Укрзалізницею на початку 2012 року уповноваженими операторами по оренді державних вантажних вагонів. Інші чотири компанії – це ТОВ «Рейл Карго Транс» (Київ), ТОВ «Юніон Ком Транс» (Одеса), ТОВ «Юніон Транс Сервіс» (Харков), ТОВ «Карготранс» (Дніпропетровськ). Відомо, що власником «Карготрансу» раніше було ТОВ «Лемтранс», сьогодні засновником значиться кіпрська компанія «Гомоден ЛТД».