«Свобода» придумала, як не допустити антикорупційних змін в тендерному законодавстві
08.04.2014   //  

У порядок денний роботи Верховної Ради потрапив законопроект 4587-1 народних депутатів Олександра Мирного і Ігоря Мірошниченка («Свобода»), який є альтернативним урядовому законопроекту 4587 «Про здійснення державних закупівель».

У Пояснювальній записці автори стверджують, що урядовий законопроект «не в повному обсязі  обмежує можливість застосування корупційних схем», а відтак пропонують депутатам проголосувати за свій варіант.

Серед новацій депутатів від «Свободи» – знову дозволити державним підприємствам не проводити тендерів, які вони проводять за власні кошти, заборонити переможцям продавати товари дорожче, ніж 10% від ринкових цін ( підтверджується довідкою органів статистики) та ін.

Нагадаємо, що нещодавно Верховна Рада прийняла Закон, який змусив державні підприємства знову оприлюднювати дані про свої тендери. Норма, яка дозволяла підприємствам не звітуватись про свої закупівлі, діяла з середини 2013 року і за оцінкою СБУ спричинила збитків державному бюджету на 35-50 млрд. грн.

Законопроект 4587, поданий Кабінетом Міністрів, був розроблений за участю громадських активістів, журналістів і експертів і має на меті зниження корупційних ризиків у низці питань, зокрема: зменшення в чотири рази виключень із Закону, опублікування інформації про важливих субпідрядників, звітування про зміну договорів, зниження закупівельних порогів для природних монополій і комунальних підприємств, заборона учасникам змов брати участь в торгах і т.д.

У разі голосування фракції «Свобода» за свій законопроект, найімовірніше, змін в тендерне законодавство не відбудеться.