Приватизація залізниці Кривопішина
07.04.2014   //  

vagonОсновний урожай з пасажирських вагонів Південно-західної залізниці збирають приватні фірми, пов’язані з керівником залізниці Кривопішиним. Його фірми натендерили вже 758 мільйонів.

Багаторічний керівник ПЗЗ Олексій Кривопішин почав готуватись до життя без Януковича задовго до втечі президента. Ще півроку тому ввірена йому залізниця завела на обслуговування пасажирських вагонів чотири приватні фірми.

Нагадаємо – що це давно вже популярний тренд. Їдучи в державному вагоні, практично всі інші послуги пасажир отримує від приватних структур.  Фактично від залізниці залишились лише провідники, які носять приватний чай, розкладають у туалетах приватний папір, опалюють вагони приватним вуглем, роздають приватні постелі. Чистота/бруд у вагонах – теж приватна справа.

Приватна ініціатива, можливо, і не викликала б питань, якби приватні виконавці були обрані на нормальному тендері.

Але, як свідчать документи, що опинились у розпорядженні «Наших грошей», тендерні процедури у Південно-Західній залізниці були лише пустою формальністю.

Минулого року у ПЗЗ з’явився такий собі документ: «Технологія роботи по екіпіруванню поїздів постільними речами, білизною, сервісною продукцією та знімним інвентарем, надання послуг по внутрішньому прибиранню та дезінфекції пасажирських вагонів».

Олексый Кривопілин між керівником "Укрзалізниці" Володимиром Козаком і головою уряду Миколою Азаровим.

Олексій Кривопілин між керівником “Укрзалізниці” Володимиром Козаком і головою уряду Миколою Азаровим.

Згодом були проведені тендери на чотири види послуг по обслуговуванню пасажирських вагонів у 2014 році. Ось їх переможці:

  • ТОВ «Розвиток – 21 сторіччя» за 35,86 млн грн.  здійснює утримання в належному стані та оновлення постільної білизни, постільних речей та предметів м’якого знімного інвентарю (штори, серветки, килими, диванні чохли та ін).
  • ТОВ «Мастер Клін» за 7,10 млн грн надає послуги з внутрішнього прибирання та дезінфекції салонів пасажирських вагонів.
  • ТОВ «Текс-Стиль» за 22,80 млн грн. надає послуги з підготовки пасажирських вагонів в рейс, екіпірування вагонів предметами м’якого та жорсткого знімного інвентарю, обладнанням, витратними матеріалами (мило, туалетний папір, миючі засоби), вугіллям, рекламною та сервісною продукцією (чай, кава, печиво, солодощі та ін.).
  • ТОВ «Залізний кулак» за 5,52 млн грн. надає послуги по опаленню пасажирських вагонів, які тимчасово не задіяні в процесі перевезень. Цікаво також, що працівники компанії, що будуть задіяні у процесі опалювання вагонів, повинні мати професію провідника пасажирських вагонів.

І ось перша халепа. Саме з цими фірмами ПЗЗ погодила вищевказану «Технологію…» ще до тендеру. Ось титульний лист документу, який нам вдалось отримати від джерел на залізниці:

технологія

А тепер друга «деталь». Усі ці фірми не прості.

Олексій Кривопішин з с президентом Віктором Януковичем і першим замміністра інфраструктури Костянтином Єфіменком.

Олексій Кривопішин з с президентом Віктором Януковичем і першим замміністра інфраструктури Костянтином Єфіменком.

Співвласницею «Текс-Стилю» є Любов Чередник, голова наглядової ради ПАТ «Український центр обслуговування пасажирів на залізничному транспорті України», що належить до сфери впливу Кривопішина. До березня 2012 року співвласником «Мастер Клін» був Віталій Величко, бізнес-партнер родини Кривопішина. «Залізний кулак» – пов’язаний з «Мастер Кліном».

Лише «Розвиток – 21 сторіччя» стоїть дещо осібно від решти. Цією фірмою раніше володіли донецький олігарх Леонід Юрушев та його бізнес-партнер Павло Лєбєдєв, який донедавна був міністром оборони.

Отже маємо наступну картину.

Залізниця вирішила перевести обслуговування пасажирських вагонів на приватні рейки за цілком пристойні мільйони. Однак замість прозорого тендеру ПЗЗ спочатку обрало фірми, з якими матиме справу, а вже потім для пустої формальності провела тендерні процедури.

Великим питанням є чи зможе тепер нова влада змінити ситуацію. Сумніви у цьому є.

Нещодавно «Укрзалізницю» очолив Борис Остапюк, якого «регіонали» раніше двічі виганяли з керівних посад на залізниці через надані преференції бютівським перевізникам. Відтак це людина досвідчена у різного роду перемовинах.

2008 рік. Олексій Кривопішин з першим віце-премєром Олександром Турчиновим. У 2014 році таких фото ще не публікували.

2008 рік. Олексій Кривопішин з першим віце-премєром Олександром Турчиновим. У 2014 році таких фото ще не публікували.

Досвідченою людиною є і Кривопішин. У 2005 році після Майдану його також виганяли з ПЗЗ. Однак за допомогою судових йому вдалось повернутись у крісло, яке він потім не полишав за жодної зміни влади. У 2006-2008 роках він був депутатом Київради від БЮТ, у 2010 році обрався до Вінницької облради вже від Партії регіонів.

Ну, і, як прийнято в нашій країні – чим довший чиновницький шлях, тим більше вдалих бізнес-історій. Одна із найгучніших – як ПЗЗ втратила готель «Експрес» у центрі Києва – поряд з касами попереднього продажу на бульварі Тараса Шевченка. Що ж стосується тендерів, то «Вісник державних закупівель» зафіксував ціле гроно фірм, які підсіли на тендери ПЗЗ та інших залізниць. Нижче у таблиці ми зібрали дані про структури, пов’язані з дружиною, сином та братом Кривопішина, а також з його підлеглими. Набігло 758 млн грн., перемоги ставались здебільшого саме на ПЗЗ.

Компанія  Сума виграних тендерів від ПЗЗ/загалом, млн. грн. Офіційні власники  Зв’язки  
ТОВ «Солід-Актив» «Трасті Інвестмент (груп) лімітед» (Гонконг). Директор – Віктор Романіка. Першозасновниками «Солід-Актив» були дружина і донька гендиректора Південно-Західної залізниці Олексія Кривопішина – Любов Бєлова і Марія Снєжко.Номер телефону «Солід-Актив» (044) 235-93-37 такий же, як у ТОВ «Слов’янські традиції», яким напряму володіє зять Кривопішина – Андрій Снєжко.
ПАТ «Український центр обслуговування пасажирів на залізничному транспорті України»  («УЦОП») 1,04/1,04 ТОВ «Солід-Актив»
 ТОВ «Текс-Стиль» 39,70/39,70 Олена Шмагора, Олександр Шмагора, Любов Чередник, Володимир Чередник. Любов Чередник є головою наглядової ради ПАТ «УЦОП».
 ТОВ «Метконтракт» 47,10/96,34 Засновники – Оксана Жохова і Сергій Павленко. Директор – Ольга Головіна До жовтня 2012 року засновницею була Олена Шапцева з м. Саки АР Крим, відома як партнерка по ТОВ «Вестрейл» Андрія Голотюка, екс-начальника вагонної дільниці станції Київ-Пасажирський Південно-Західної залізниці.Андрій Голотюк також був директором ТОВ «Солід-Актив».
 ТОВ «Мастер Клін» 171,23/172,00 Офшори «Магомакс консалтінг лімітед», «Пірімова холдінгз лімітед»Директор – Олексій Бобрович  До березня 2012 року власниками «Мастер Клін» були Віталій Величко (партнер родини Кривопішина), Віталій Теллер та Ігор Бєлянцев.
ТОВ «Залізний кулак» 5,52/5,52 Власник Вадим Курбатов. На тендері вказано телефон 0442721965, який використовує ТОВ «Рітейл Венчерз» (раніше називалось «Хелс Енд Бьюті»), першозасновниками якого були кіпрська компанія «Пірімова Холдінгз Лімітед» і Олексій Бобрович, який сьогодні є директором ТОВ «Мастер Клін».
ТОВ «Небесний світ»   – Віталій Величко і ТОВ «Трініті-БС». «Трініті-БС» раніше належало родині Кривопішина.На час створення спільної з Величком фірми власницею «Трініті-БС» була Інна Поліщук, дружина брата Олексія Кривопішина.
 ТОВ «Трініті-БС».   – Іван Коваленко і Вадим Лутицький Раніше мала назву ТОВ «Гєонік» і її засновником був Георгій Кривопішин, син директора ДТГО «Південно-Західна залізниця» Олексія Кривопішина.Після перейменування власницею була Інна Поліщук, дружина брата Олексія Кривопішина.
 ТОВ «А1 Сек’юріті сервіс» 13,25/13,25 «Ельнора Лімітед», КіпрДиректор – Руслан Харенко Раніше співзасновником компанії був Віталій Величко, бізнес-партнер родини Кривопішина.
 ТОВ «А1 Сек’юріті груп» 7,56/7,56  Павло Пащенко і ТОВ «Аспо» Алли Богайчук і  Павла Пащенка Раніше співвласником було ТОВ «А1 Сек’юріті сервіс».
 ТОВ ««А1 груп» 3,06/3,61 Кіпрські компанії «Ельнора Лімітед» та «Іогантас Лімітед».Директор – Олександр Сінчук. Раніше співвласником був Віталій Величко.
ТОВ «Сучасні фрікційні системи» 53,40/107,85 «IT-bestiross limited» (Кіпр), якою володіє інша кіпрська компанія «Zipernot ltd», засновником якої є Паріс Гаврілідіс (Παρισ Γαβριηλιδησ) з Кіпру.Директор – Євген Тютюшов. Раніше фірма називалась «Ідея про». Першозасновниками були Євген Тютюшов і Геннадій Політикін, екс-начальник служби матеріально-технічного забезпечення ДТГО «Південно-Західна залізниця».
 ТОВ «Торговий Дім «Енергетичне машинобудівництво» 0,45/1,23 Тетяна Грицкевич і Алла Храполович Тетяна Грицкевич мала частку у ТОВ «Центріндустрія», коли директором був Євген Тютюшов, бізнес-партнер Геннадія Політикіна, екс-начальника служби матеріально-технічного забезпечення ДТГО «Південно-Західна залізниця».
 ТОВ «Група компаній «Вектор» 62,00/99,43 Іван Колонюк та кіпрська фірма «Пуістор лімітед», яка заснована іншою кіпрською компанією «Zipernot ltd», засновником якої є Паріс Гаврілідіс з Кіпру.Директор – Денис Шелковін Раніше власником був Євген Тютюшов, бізнес-партнер Геннадія Політикіна, екс-начальника служби матеріально-технічного забезпечення ДТГО «Південно-Західна залізниця».Денис Шелковін відомий як партнер Олександра Кулікова, який має бізнес із партнером директора ДП «Укрзалізничпостач» Олега Якимовського (ТОВ «Торговий дім «Попаснянський вагоноремонтний завод»).
ТОВ «Об’єднаний торговий дім «Безпека руху» 51,14/211,04 «Пуістор Лімітед», КіпрДиректор – Євген Тютюшов Євген Тютюшов, бізнес-партнер Геннадія Політикіна, екс-начальником служби матеріально-технічного забезпечення ДТГО «Південно-Західна залізниця».Раніше співвласниками «ОТД «Безпека руху» були Денис Шелковін та Олександр Куліков, бізнес-партнер директора ДП «Укрзалізничпостач» Олега Якимовського.

Ірина Салій, Юрій Ніколов, «Наші Гроші»