Ректор медуніверситутету заробляв мільйон на рік, отримуючи піввідсотка від оплати студентів за навчання (рейтинг зарплат ректорів)
02.04.2014   //  

Ректор Національного медичного університету ім. Богомольця Віталій Москаленко у 2010-2013 роках офіційно заробив 3,75 млн грн. Окрім зарплати, премій, у цю суму також включено 0,5% від надходжень, отриманих університетом як оплата за навчання. Про це у «Дзеркалі тижня.Уа« пишуть  Ольга Скрипник та Олексій Сова.

В офіційній довідці з печаткою та підписом бухгалтерії вузу зазначено, що «ректору В.Москаленку за період 2010—2013 рр. нараховано доходів на загальну суму 3 751 866,67 грн. Структура зарплати складається з основних нарахувань (оклад, обов’язкові доплати та надбавки), а також нарахувань за науково-дослідні роботи і щоквартальні премії в розмірі 0,5% від надходжень, отриманих університетом як оплата за навчання. Це передбачено п.4.2 контракту з ректором».

Нагадаємо, Віталій Москаленко під тиском студентів, невдоволених методами його управління, у лютому передав їм управління університетом.

Після цього Москаленко подав позов в Окружний адміністративний суд Києва з вимогою скасувати наказ Міністерства охорони здоров’я про відсторонення, відновити його на посаді ректора, а також компенсувати матеріальну та моральну шкоду.

Як зазначено в позові, Міністерство повинно відповісти за те, що Москаленко «внаслідок незаконного відсторонення був позбавлений права на отримання заробітку, внаслідок чого змушений був прикладати додаткові зусилля для організації свого життя та сім’ї. Також постійні хвилювання про те, як матеріально забезпечити себе та сім’ю, тримали позивача в постійній нервовій та психологічній напрузі».

Також видання наводить дані Центру дослідження суспільства про зарплати різних ланок університетських працівників. Як з’ясувалося, у деяких ВНЗ середня зарплатня викладача вдвічі нижча, ніж середній заробіток університетського керівництва. Загалом, викладачі 37 різних національних університетів із Києва, Харкова, Львова, Одеси, Вінниці, Миколаєва, Запоріжжя, Івано-Франківська, Хмельницького та інших міст отримують на 50-163% нижчу зарплатню, ніж їхні ректори, проректори та декани.

вузи1

вузи2