Гуменюк виводить з «Донбасенерго» 17 мільйонів на свою фірму за допомогою пароперегрівачів
24.03.2014   //  

ПАТ «Донбасенерго» 4 березня за результатами тендеру уклало угоду з ПАТ «Донбасенерго»  за результатами тендеру уклало угоду з ТОВ «Торгівельний дім «Енергоінвест» на придбання пакетів холодного конвективного пароперегрівача та ширмового пароперегрівача Старобешівської ТЕС. Вартість угоди склала 17,11 млн грн. Про це повідомляється у «Віснику державних закупівель».

Замовлено 464 пакетів по 17,78 тис грн. за штуку і ще 48 ширм, ціна за одиницю склала 184,57 тис грн.

Власниками «Торгівельного дому «Енергоінвест» є Євген Опихайленко (1%) і ПАТ «Енергоінвест Холдинг» (99%), записана на нідерландську Energoinvest Holding B.V. основним власником котрої є екс-нардеп від Партії регіонів і екс-власник ТОВ «Танталіт» Ігор Гуменюк. На тендері торговий дім виграє вперше.

Фірма ПАТ «Енергоінвест Холдинг» була заснована у червні 2013 р. і вже у серпні використана для придбання у держави 60,8% акцій «Донбасенерго» за 718,92 млн грн. Ще 25% лишається у НАК «Енергетична компанія України».

Таким чином «Донбасенерго» закуповуватиме товар у свого ж співвласника.

Єдиним конкурентом ТД «Енергоінвест Холдинг» на нинішньому тендері було донецьке  ТОВ «Торгівельний дім «Майнінг Ресурс». Фірма зареєстрована рік тому – у квітні 2013 р., записана на Юлію Зубрицьку, вона ж очолює компанію в якості директора. Тендерів фірма раніше не вигравала.

На придбання акцій «Донбасенерго» Ігор Гуменюк позичив кошти у структури, яка використовувала телефони і e-mail фірми «Голден Деррік», що пов’язана із бізнес-середовищем екс-міністрів Миколи Присяжнюка, Едуарда Ставицького і народного депутата Юрія Іванющенка.

Нагадаємо, місяць тому Генеральна прокуратура оскаржила приватизацію компанії в суді. Якщо прокуратура зараз програє справу в усіх інстанціях, то в подальшому будь-який інший позов щодо незаконності приватизаційної процедури судом може бути відхилений.