Права рука Юри Єнакіївського заробить на збагаченні вугілля ще 43 мільйони по цінам, більшим від «бандерівських» у 1,5 рази
19.03.2014   //  

ПАТ «Лисичанськвугілля» 1 березня за результатами тендеру уклало угоду з ТОВ «Луганська вуглезбагачувальна компанія» на послуги зі збагачення 722 тис тонн вугілля у 2014 році на суму 42,62 млн грн. Про це повідомляється в  «Віснику державних закупівель».

Збагачення однієї тонни вугілля коштуватиме 59 грн. Це у півтора рази дорожче від 2012 року, коли державне шахтоуправління замовило цій же фірмі збагачення вугілля по 42 грн./т.

Також це значно дорожче від вартості збагачення вугілля для ДП «Львіввугілля». Це держпідприємство оголосила відповідний тендери при очікуваній ціні послуг 45 грн./т.

Цей тендер було розіграно між компаніями зі спільним власником.

9,09% у статутному капіталі «Луганської вуглезбагачувальної фабрики» належить ПАТ «НЗВКІФ «Інноваційні стратегії». Цьому ж фонду належить 57% у статутнику ТОВ «Збагачувальна фабрика «Михайлівська», яке було єдиним конкурентом на тендері. Формально це не порушує закон про держзакупівлі, оскільки пов’язаними особами вважаються фірми, в яких одному власнику належить понад 25%.

Директором фонду є Дмитро Попов. Найбільшим акціонером з пакетом 18,8% є британська фірма «Кінс лімітед».

Іншими співвласниками фірми-переможця є ПАТ «ЗНВКІФ «Нові технології» та ТОВ «Фінансова компанія «Стоїк» Олександра Зайцева.

Найбільшими відомими акціонерами фонду «Нові технології» є британські фірми «Goodlight capital ltd» та «Production investment management ltd». «Гудлайт кепітел лімітед» також є власником гуртового агроринку «Столичний» у Києві.

Директором «Нових технологій» є Іван Аврамов, відомий як один з найближчих партнерів народного депутата від Партії регіонів Юрія Іванющенка. Підписантом фонду є Олег Недава, який раніше був ліквідатором держкомпанії «Луганськвуглепереробка».

Олег Недава, син Аврамова Сергій і вищезгаданий Дмитро Попов входили до наглядової ради «Західінкомбанку», який до останнього часу належав сину Іванющенка Арсену. Після виведення з банку грошей цю установу було виставлено на продаж.

ТОВ «Луганська вуглезбагачувальна компанія» почала вигравати державні тендери у 2012 році, отримавши підряди на 371,61 млн грн.