Втеча капіталу з Росії проходить з катастрофічною швидкістю
18.03.2014   //  

Експерти Інституту економічної політики ім.Гайдара прогнозують відтік капіталу з Росії в I кварталі 2014р . на рівні $73-75 млрд. Як розповів РБК директор Центру структурних досліджень (ЦСД ) інституту Олексій Вєдєв, рекордна цифра, що перевищує обсяг відтоку за весь минулий рік ($62,70 млрд), вражає експертів і знаходиться на межі граничного виведення капіталу країни.

Ще 14 березня експерти інституту прогнозували висновок близько $65 млрд за перші три місяці року, проте за тиждень відтік збільшився, пояснив Вєдєв . «За тиждень збільшився відтік капіталу, сьогодні $73-75 млрд у нас прогноз, з урахуванням даних на понеділок щодо інтервенцій ЦБ і припущення, що нічого не зміниться, що все буде спокійно, інтервенції не перевищуватимуть $400 млн на день», – сказав він.

Позицію інвесторів озлобила ситуація в Криму, продовжив експерт, тому висока ставка ЦБ не може змінити ситуацію. «Видно, що капітал виводиться будь-яку ціну, за будь-яких ставках» , – сказав Вєдєв.
Якщо надалі політична ситуація розвиватиметься за спокійним сценаріями, у II кварталі відтік капіталу скоротиться до $3-10 млрд, вважає аналітик.

«У цій ситуації ми побачимо зміцнення рубля і зниження інфляційних очікувань», – сказав він. Зокрема, тому ЦСМ поки не змінює свій базовий прогноз по зростанню ВВП Росії в 2014р . (від 1,5 до 1,8 %)  як і раніше є шанс на заспокоєння зовнішніх шоків, взяття інфляції під контроль, поява інвестактивності.

«Якщо ж цього не відбудеться, то можна малювати самі катастрофічні сценарії» , – заявив аналітик.

Якщо відтік капіталу буде помітно перевищувати позитивне сальдо рахунку по поточних операціях, а девальвація стане хронічною, влада може піти на обмеження виведення капіталу з країни і посилення валютного контролю, допустив Вєдєв.

Розрахунків та прогнозів щодо макропоказників на випадок жорстких санкцій проти Росії в Інституті Гайдара поки немає, повідомив він.

«У нас немає розрахунків, тому що тоді ми вже переходимо в іншу країну, з іншою структурою та економікою. Навіть приблизно важко порахувати, що буде з економікою при відтоку $200-250 млрд. Це вже буде інша фінансова система, інша економіка: тут можна тільки короткострокові прогнози робити» , – пояснив Вєдєв.