Суддя повернув собі 1,5 гектари біля Нікітського ботсаду, які у нього забирала прокуратура
13.03.2014   //  

Суд повернув Всеукраїнській громадській організації «Спілка третейських суддів України» право оренди земельної ділянки площею 1,5 га, що розташована у селищі Нікіта. Про це свідчить постанова Вищого господарського суду України від 5 березня цього року.

У 2005-2006 роках Масандрівська селищна рада затвердила проект землеeстрою і передала ділянку Спілці в оренду на 50 років для будівництва бази відпочинку. Договір оренди сторони уклали у квітні 2010 року.

У листопаді 2013 року господарський суд АРК за позовом прокуратури Ялти визнав рішення Масандрівської селищної ради і договір оренди вказаної ділянки недійсними. Суд виходив з того, що селищна рада затвердила Спілці проект землеустрою за відсутності висновку державної землевпорядної експертизи та деяких погоджень, зокрема Комітету з охорони культурної спадщини. Крім того, Спілка не надала доказів проведення грошової оцінки ділянки і визначення розміру орендної плати.

Апеляційний і Вищий госпсуди вказали, що відносно даної ділянки розроблення проекту землеустрою було необов’язковим, оскільки ділянка належить до земель, що перебувають у віданні селищної ради, вона не віднесена до земель запасу і її цільове призначення не змінювалося.

Крім того, суд зазначив, що на час укладання договору оренди Спілка отримала усі потрібні висновки (СЕС, Екологічної інспекції, управління Головного архітектора Ялтинської міськради, Комітету з охорони культурної спадщини), а також доопрацьований позитивний висновок землевпорядної експертизи.

Засновниками ВГО «Спілка третейських суддів України» є голова Третейської палати України Юрій Михальський, Олександр Шпак і Вікторія Філоненко.

02-1