Прайс-лист на хабарі аграрних чиновників: при Януковичу їм перепадало до 10 мільярдів на рік
10.03.2014   //  

Представники провідних аграрних об’єднань України 1 березня звернулися до виконуючого обов’язки президента України Олександра Турчинова з проханням терміново прийняти низку законів, спрямованих на знищення корупційних схем, що існують в агропромисловому комплексі країни. Про це повідомляє «Ліга.Бізнес».

Як правило, відшкодування податку на додану вартість виплачується тільки за «відкат», який може досягати 35% суми повернутого податку. За оцінками МінАПК, цього року аграрії зможуть претендувати на відшкодування ПДВ у розмірі від 12 до 18 млрд грн. При середній ставці хабара в 30% втрати сільгоспвиробників можуть досягти 4-6 млрд грн.

Сільгосппідприємства платять до 1000 грн за швидку і безпроблемну реєстрацію договорів оренди землі у Єдиному державному реєстрі земель за кожен документ. Більшість договорів оренди землі сільгосппризначення укладається на 4-5 років, тобто раз на п’ятирічку кожному агрогосподарств доводиться перереєструвати договір. За оцінками експертів, щорічно переоформляється до 1 млн договорів, тобто втрати від корупції перевищують 1 млрд грн на рік.

Сільгосптехніка – єдині транспортні засоби в Україні, для яких збереглося обов’язкове проходження техогляду. При цьому огляд мають право проводити тільки ліцензовані фірми. Всього в Україні налічується близько 300 тис. одиниць сільгосптехніки. Оперативне отримання документів про проходження огляду обходиться приблизно в 500 грн за кожний транспортний засіб. Сумарно аграрії втрачають близько 150 млн грн на рік.

Кожна партія зерна, що відвантажується виробником, повинна отримати сертифікат. При цьому співробітник Державної інспекції сільського господарства за законом має три дні на видачу документа. Заявку на отримання сертифіката виробник подає тільки після перевантаження зерна у вагони. І йому надається вибір: або платити інспектору за швидку видачу сертифіката, або платити штрафи за простій вагонів.

За оперативне отримання всіх необхідних документів аграрії віддають до 100 грн за тонну зерна. Враховуючи, що минулого року на експорт було відправлено близько 30 млн тонн зернових, втрати від корупції перевищують 2,4 млрд грн при середньому хабарі в 80 грн/т.

Державні дотації отримують ті підприємства, власники яких змогли корумпувати відповідальних чиновників. Отримати належні гроші звичайним виробникам практично нереально – рішення про направлення дотацій приймається на підставі ряду малозрозумілих критеріїв. Неофіційно фермери кажуть, що отримати підтримку можна за відкат у 15-25% від суми, що виділяється.

Минулого року на підтримку усіх напрямків сільського господарства було спрямовано понад 1 млрд грн прямих дотацій. При середній сумі хабара в 20% втрати від корупції перевищили 200 млн грн.

Прайс-лист хабарів у будівництві: $150 за кожен квадратний метр житла у Києві йде корупціонерам

Прайс-лист часів Януковича на хабарі у портах

Прайс-лист хабарів Чопської митниці: 250 доларів за кубометр

Бюджет при Януковичу втрачав понад 130 мільярдів за рік від контрабанди і податкових майданчиків