Прокурори домоглися обов’язкової державної охорони для пам’ятника Катерині
07.03.2014   //  

Управління з питань охорони об’єктів культурної спадщини Одеської міськради 28 лютого уклало угоду на послуги з озброєної охорони скульптурної групи пам’ятника «Засновникам Одеси» на Катерининській площі. Вартість угоди складає 0,57 млн грн. Про це повідомляється у «Віснику державних закупівель».

Тендер проведено за процедурою закупівлі в одного учасника. У зв’язку з відмовою у погодженні застосування процедури закупівлі в одного учасника Міністерством економіки у 2011-2013 рр. підрядника обирали на відкритих торгах. У квітні 2013 року прокуратура Київського району м. Одеси за результатами перевірки зробила подання, де зазначено, що дана скульптурна група є музейними предметами Державної частини музейного фонду України і підлягає обов’язковій охороні підрозділами Державної служби охорони. На цій підставі замовник має проводити закупівлю в одного учасника.

Міськрада почала замовляти охорону Катерини після того, як у лютому 2010 р. невідомі облили пам’ятник червоною фарбою і написали на постаменті слова «Катам України». З того часу на охорону пам’ятника вже витратили 2,00 млн грн.

Скульптурна група «Засновникам Одеси» являє собою постамент, на вершині котрого стоїть пам’ятник цариці Катерині ІІ, а довкола ще чотири статуї – засновникові  міста Осипові де Рибасу, першому архітектору міста Францу де Волану, а також двом фаворитам цариці – князю Григорію Потьомкіну та начальнику чорноморського флоту, новоросійському генерал-губернатору Павлу Зубову.

Пам’ятник Катерині та її сподвижникам на цьому місці був встановлений ще в 1900 р., однак з приходом радянської влади його демонтували, пізніше встановивши пам’ятник повсталим матросам броненосця «Потьомкін».

У 2007 р. міська влада вирішила відновити скульптурну групу з Катериною на чолі. Спонсором проекту виступив Руслан Тарпан, на той час депутат міськради, обраний за списками блоку Наталії Вітренко «Народна опозиція». Відкриття пам’ятника пройшло під протести 200 представників ВО «Свобода» та Українського козацтва, які тримали лозунги «Пам’ятник Катерині ІІ – злочин проти України».